Barroso,Cameron: EU musí spravit rozpočty, zvýšit dohled na trhem

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. června (zpravodaj ČTK) - Evropská unie musí dát do pořádku veřejné finance, oživit důvěru spotřebitelů a investorů i přistoupit k reformám finančních trhů tak, aby se nad nimi vytvořil efektivní dohled. Shodli se na tom dnes na jednání před summitem EU předseda Evropské komise José Barroso s britským premiérem Davidem Cameronem, pro něhož to bude první vrcholná schůzka EU v nové funkci.

Cameron zdůraznil, že ač Británie nemá zájem o vstup do eurozóny, je pro ni seskupení unijních zemí platících eurem naprosto nezbytné. Eurozónou teď zmítají vážné potíže vyvolané dluhovými problémy Řecka i dalších zemí, což se projevilo na výrazném oslabení eura.

Britský premiér se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem dnes zveřejnili článek v listu Financial Times, v němž vyzývají EU k boji proti deficitům i přísnější finanční regulaci.

"Proti přílišnému utrácení a půjčování členských států musí existovat lepší ochrana i systém včasného varování k identifikování problémů před tím, než se jim vymknou z ruku," uvedli před dnešním summitem EU.

Na něm se lídři EU pokusí přesvědčit finanční trhy, že současnou dluhovou krizi zvládají. Po schválení finanční pomoci Řecku a vytvoření garančního fondu v objemu stovek miliard eur pro případ rozšíření krize do dalších zemí se šéfové států a vlád také pokusí najít alespoň částečnou dohodu na změně unijních rozpočtových pravidel.

Cameron s Reinfeldtem rovněž vyzvali k větší transparentnosti v bankovním systému. EU by podle nich měla tlačit na určitou celosvětovou bankovní daň, která by zajistila, že finanční ústavy zaplatí za případnou budoucí krizi. Bankám musely v Evropě i ve světě přijít kvůli finanční krizi na pomoc státy se záchrannými balíky financovanými penězi daňových poplatníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK