IfW zvýšil odhad růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. června (ČTK) - Německý Institut pro světovou ekonomiku (IfW) zvýšil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta, zatímco dosud počítal s růstem 1,2 procenta. Za lepším vývojem hrubého domácího produktu podle něj bude silnější hospodářské oživení, než institut doposud předpokládal.

"Indexy důvěry se v posledních měsících jednoznačně zlepšily, průmyslová výroba a vývoj zakázek se zvedly dokonce velmi výrazně," podotkl institut, který má sídlo v Kielu. Předchozí prognóza, ve které IfW počítal jen asi s polovičním růstem, je přitom teprve z března.

"To vše ukazuje na hospodářské oživení, které bylo v první polovině roku zcela jasně výraznější, než jsme předpokládali v březnu," uvedl institut v dnešní zprávě.

IfW ale zmírnil očekávání na příští rok. Dosud počítal, že německá ekonomika vzroste o 1,8 procenta, nyní ale počítá s růstem 1,2 procenta. Příčiny je podle něj nutné hledat v úsporných opatřeních, z části ale také v nižší zahraniční poptávce.

"Ke zpomalení v příštím roce přispěje hlavně rozpočtová politika a proti původnímu očekávání výrazněji zpomalí i globální politika," uvádí zpráva. V letošním i příštím roce bude proti původním odhadům také slabší soukromá spotřeba. Letos podle IfW o 0,9 procenta klesne, v příštím roce by se ale o 0,8 procenta měla zvýšit. Dosud institut na letošní rok předpovídal růst o 0,2 procenta a 1,8 procenta na rok 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK