ČNB ve středu ponechá podle analytiků sazby beze změny

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Česká národní banka podle odhadů analytiků oslovených ČTK ponechá na svém zasedání ve středu 23. června úrokové sazby beze změny. Změnu přitom ekonomové většinou nečekají až do posledního čtvrtletí roku, kdy by podle nich mohla centrální banka sazby začít postupně zvyšovat. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, by tak zatím měla zůstat historickém minimu 0,75 procenta.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady ČNB se zúčastní všech sedm centrálních bankéřů. Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku května.

"Očekávám, že na příštím zasedání ČNB ponechá úrokové sazby beze změny na současných 0,75 procenta. Pokud se nestane něco opravdu dramatického v souvislosti s veřejnými financemi některých států eurozóny, tak sazby zřejmě zůstanou beze změny i v dalších měsících," uvedl analytik Citfin Jiří Šimek.

Proti změně úrokových sazeb nyní hovoří podle analytika ČSOB Petra Dufka i údaje z tuzemské ekonomiky. "Inflace je nad nejnovější prognózou ČNB, na druhé straně růst ekonomiky za předpoklady ČNB zaostává. Možností, co s tím dělat, jsou v případě měnové politiky silně limitované. Vyčkávací politika je proto, podle mého názoru, nejvhodnější taktikou minimálně do konce letošního roku," uvedl.

Centrální banka přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ponechá sazby beze změny minimálně do října. "Ukáže-li se, že květen znamenal vrchol ekonomické aktivity, a v dalších měsících tempo průmyslu zvolní, nebude žádný tlak na zvýšení repo sazby v tomto roce," uvedl. V případě trvale silného růstu průmyslu by ovšem podle něj přitvrzení měnové politiky mohlo nastat dříve.

"Očekáváme nyní zhruba půl roku klidu. Centrální bankéři si již vystříleli munici. Centrální bankéři budou nyní čekat na vývoj ve světě," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Naopak podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře mohou sazby vzrůst do konce roku dokonce až o půl procentního bodu. Poslední vývoj v ekonomice totiž podle něj ukazuje, že již květnové snížení sazeb byl zbytečný krok. "Zvyšování sazeb, či minimálně smazaní květnového snižovaní, přijde dříve, než se čekalo," uvedl. Podle něj se změna dostaví na podzim.

Česká národní banka přitom podle vyjádření členky bankovní rady Evy Zamrazilové z tohoto týdne může přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než předpokládá, pokud oživení ekonomiky bude nad odhady ČNB. Zvýšení sazeb by tak podle Zamrazilové mohlo přijít před koncem roku 2010.

Odhadovat další kroky ČNB v posledním roce je ale podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka poměrně obtížné, protože bankovní rada několikrát překvapila. V poslední době lze podle něj pozorovat relativně konzistentní rozhodování v souladu s modelem ČNB u tří členů bankovní rady. Dva členové zastávají názor stabilních sazeb již deset měsíců a zbývající dva jsou jazýčkem na vahách, který může podle Marka případně rozhodnout i tentokrát. "Odhad výsledku nejbližšího jednání bankovní rady je tedy spíše tip než prognóza. Náš tip zní: sazby se nezmění," uvedl.

I plánované rozpočtové škrty přitom podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské umožní centrální bance držet politiku nízkých sazeb. "Koktejl uvolněné měnové a restriktivní fiskální politiky bude lahodit ekonomice víc než vysoké úroky a vysoké vládní výdaje," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK