Japonské akcie v obavách o americkou ekonomiku klesly o 1,9 pct

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně klesl a jeho hlavní index ztratil téměř dvě procenta. Na trzích se v posledních dnech zvyšují obavy z vývoje americké ekonomiky, které ve čtvrtek prohloubily nepříznivé vyhlídky v maloobchodním sektoru. Dolar na devizovém trhu zůstává pod tlakem od středečního rozhodnutí americké centrální banky nechat úroky ještě dlouho na rekordním minimu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes ztratil 1,9 procenta a uzavřel na 9737,48 bodu. Zaznamenal tím nejhlubší ztrátu za poslední týden, v němž celkově oslabil o 2,6 procenta. Na počátku týdne přitom tokijská burza ještě výrazně rostla pod vlivem plánů Pekingu na uvolnění kurzu čínské měny.

Akciový trh se během týdne dostal pod vliv zhoršených vyhlídek na oživení americké ekonomiky a známek slabosti spotřebitelských výdajů, na které poukázaly nepříznivé vyhlídky firem jako Nike nebo Bed Bath & Beyond. Japonské banky dnes vesměs zpevnily díky zprávám tisku, podle nichž by měla být zmírněna globální "basilejská" pravidla kapitálové přiměřenosti. Akcie bankovní skupiny Mizuho Financial Group však klesly na sedmiměsíční minimum po zprávách o plánu navýšení kapitálu.

Na devizovém trhu dolar zůstával v defenzivě pod tlakem pochybností o síle oživení americké ekonomiky a nulových vyhlídek na zvýšení amerických úrokových sazeb v dohledné době. Obezřetnost investorů vůči rizikovějším aktivům posílila už ve čtvrtek kurz japonského jenu k dolaru na měsíční maximum. Euro si i přes trvající obavy z dluhové krize podrželo čtvrteční zisky dosažené díky přesunům peněz na konci čtvrtletí.

Dolar k jenu, který ve čtvrtek ztratil 0,4 procenta, zůstal v Tokiu zhruba kolem čtvrtečního závěru 89,60 JPY. Euro se pohybovalo rovněž kolem předešlého závěru 1,2330 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK