VERZE 2-Fischer v demisi povládne do příchodu nástupců

25.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává prezidentův citát,...

...souvislosti)

PRAHA, 25.června (Reuters) - Prezident Václav Klaus v pátek přijal demisi kabinetu Jana Fischera a zároveň premiéra pověřil správou země do jmenování nové vlády. Její vznik nyní komplikují personální pře, jež se soustředí zejména na resort financí.

"Tato vláda vznikla ve velmi složité situaci, nečekaně pro mnohé z členů této vlády i pro celou českou veřejnost a myslím, že se dá zcela jednoznačně říci, že i v té složité situaci vláda svou roli splnila," řekl Klaus po přijetí Fischerovy demise.

"Jak ve složitosti svého vzniku, tak v momentu českého předsednictví v EU, tak i v situaci dnešní celosvětové ekonomické krize vláda fungovala řádným způsobem."

Vznikající koalice Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných začala v posledních dnech oficiálně jednat o podobě nové vlády s tím, jak expertní skupiny dokončují program kabinetu. Strany se zatím neshodují na poměru křesel mezi ODS a TOP 09 a také na osobě ministra financí.

Lídři všech tří stran opakovaně uvedli, že by chtěli kabinet sestavit do poloviny července, aby se nová vláda mohla zapojit do přípravy státního rozpočtu na rok 2011, jenž si vyžádá výrazné úspory, aby země splnila konvergenční program pro EU.

Česká republika se zavázala příští rok snížit deficit veřejných financí na 4,8 procenta hrubého domácího produktu z letos plánovaných 5,3 procenta. Pravděpodobný příští premiér Nečas přitom tuto mez označil za strop a řekl, že by se koalice měla pokusit o razantnější úspory. [ID:nMUL053963]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK