Vláda se kvůli nemoci Havránkové v pondělí asi vrátí k D11

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Stavem jednání o získání pozemků potřebných pro dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové se bude v pondělí pravděpodobně znovu zabývat vláda. Statkářka Ludmila Havránková, která většinu parcel vlastní, do čtvrtečního termínu kvůli zdravotnímu stavu nepodepsala smlouvu s výměně pozemků se státem, řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Havránková a její sestra Jaroslava Štrosová v pondělí souhlasily se zněním smlouvy se státem o výměně pozemků, musely ji ale do čtvrtka podepsat. Do tohoto termínu stát pozastavil proces vyvlastňování pozemků.

V pondělí připadají podle Hanzelky na jednání vlády v úvahu zhruba tři scénáře. "Buď dá vláda paní Havránkové čas na uzdravení a podpis smluv odloží na jiný termín, nebo bude pokračovat v procesu vyvlastnění, případně může jednání nechat až na novou vládu," řekl ČTK.

Připravené dohody počítají s výměnou tří hektarů Havránkové za jiné patřící státu, stát navíc doplatí statkářce zhruba dvacetimilionový rozdíl v tržní ceně a dá jí do pronájmu dalších 130 hektarů pozemků. Štrosová dostane za svých 1400 metrů čtverečních stejně velký pozemek jinde a doplatek zhruba 40.000 korun.

Spory o pozemky u Hradce Králové se táhnou už 16 let, podpis smluv by je definitivně vyřešil. Dálnice D11 nyní končí tři kilometry před Hradcem a doprava je vedena přes okolní obce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK