Kurz eura klesl na rekordní minimum pod 1,3500 švýcarského franku

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Kurz eura klesl na rekordní minimum pod 1,3500 švýcarského franku, poté ale ztrátu zmírnil na polovinu procenta. Investoři se obávají rozpočtového napětí kvůli dluhům v eurozóně. Dolar proto vzrostl vůči euru a oslabil k japonské měně.

Kurz eura vůči franku podle Reuters klesl až na 1,3492 CHF, poté ale zmírnil ztrátu a vrátil se na 1,3520. V elektronickém systému EBS se kurz snížil až na 1,3491 CHF.

Kurz eura vůči dolaru oslabil o 0,3 procenta na 1,2298 USD, když předtím klesl na denní minimum 1,2253 USD. Jednotná evropská měna tak je na cestě vykázat za tento týden pokles vůči dolaru o 0,9 procenta, když dva týdny předtím rostla.

Euro k jenu dnes oslabilo o polovinu procenta na 109,91 JPY. Dolar se vůči japonské měně snížil na 89,40 JPY, tedy o desetinu procenta.

Náladu na devizovém trhu ovlivnil i pomalejší růst ekonomiky Spojených států. V prvním čtvrtletí rostla podle poslední revize údajů tempem 2,7 procenta. Předběžné údaje přitom ukázaly růst v rozsahu tří procent, s nimž počítali také analytici. Za zpomalením tempa jsou slabší výdaje firem i spotřebitelů.

Opatrnost na devizovém trhu přetrvává s myšlenkami na eurozónu. Banky v regionu budou muset muset příští týden splatit Evropské centrální bance jednoleté půjčky zhruba 442 miliard eur celkem. Eurozóna i růst americké ekonomiky posílily neochotu investorů pouštět se do transakcí s vyšším rizikem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK