Cena ropy se opět zvyšuje, trh se obává tropické bouře

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Cena americké lehké ropy se dnes citelně zvyšuje a dostala se vysoko nad 77 dolarů za barel. Trh se obává tropické bouře v Karibiku a jejího možného posunu do Mexického zálivu, který je důležitou oblastí těžby ropy v USA. Ve výraznějším růstu ceny ale bránila zpráva o mírnějším růstu americké ekonomiky.

Krátce před 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) pohyboval kolem 77,40 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o 1,2 procenta. Odpoutala se přitom od denního minima 75,90 USD. Barel severomořské ropy Brent zdražil v menším rozsahu a dostal se asi na 76,95 USD.

"Největším rizikem bude potenciálně tropická bouře, která by se mohla posunout do Mexického zálivu. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) je už velmi pravděpodobné, že tropická tlaková níže bude v horizontu 48 hodin přeřazena do kategorie tropické bouře," poznamenal analytik společnosti Petrometrix Olivier Jakob.

Tlaková níže se vyvinula nad západní částí Karibiku a pravděpodobnost, že se z ní do 48 hodin vyvine tropická deprese už dosahuje asi 70 procent. Byla by to přitom první tropická bouře letošní sezony hurikánů v oblasti západního Atlantiku.

Americká vláda dnes zveřejnila konečnou revizi zprávy o vývoji ekonomiky za první čtvrtletí. Hrubý domácí produkt v úvodu letošního roku vykazoval růst v tempu 2,7 procenta, zatímco předběžná zpráva ještě hovořila o růstu v rozsahu tří procent. Zpřesnění dat ukázalo slabší výdaje mezi podniky i spotřebiteli.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,94 76,47 New York - Nymex WTI srpen 77,40 76,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK