G8 se asi dohodne, že země s vysokými deficity musí začít jednat

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Huntsville (Kanada)/Toronto 25. června (ČTK) - Na schůzce nejvyspělejších zemí G8, která se dnes a v sobotu koná v kanadském Huntsville, bude patrně dohodnuto, že země s příliš vysokými deficity veřejných financí musejí začít jednat. Naznačil to dnes britský premiér David Cameron. Mezi jednotlivými zeměmi v této otázce panují rozpory, což někteří delegáti dali i najevo.

"Riziko pro nás je v tom, že nebudeme dělat nic. Já myslím, že schůzka zemí G8 v podstatě dojde k závěru, že ty země, které mají největší problémy, budou muset urychlit kroky k nápravě, což my už jsme učinili," podotkl Cameron. Podle něj jsou si toho dobře vědomi jak Američané, tak další země.

Britský premiér řekl, že v otázce snižování deficitů není se Spojenými státy ve sporu. Spojené státy nicméně mnohokrát uvedly, že prioritou je pro ně podpora hospodářského růstu, zatímco deficit lze snižovat pomaleji. Na to má naprosto odlišný názor třeba Německo, podle něhož je nutné začít šetřit a snižovat deficit bezodkladně. To dnes po příjezdu do Huntsville zopakovala i kancléřka Angela Merkelová.

"Postoj Německa a Evropské unie je jasný: máme rozsáhlé ekonomické programy, teď jsme se vrátili k silnému růstu, a nadešel tedy čas snižovat deficit," řekla Merkelová. "Budeme muset konsolidovat (veřejné finance) inteligentním způsobem," dodala.

Americký prezident Barack Obama se v úvodu zmínil o reformě regulace finančního sektoru, která byla dohodnuta v Kongresu. O legislativě, v níž se v posledních jednáních zmírnily některé dalekosáhlé návrhy na omezení bankovních aktivit, bude v nejbližších dnech hlasovat jak Senát, tak Sněmovna reprezentantů. Demokraté v Kongresu chtějí, aby prezident zákon podepsal do 4. července.

Cameron řekl, že největším problémem je nerovnováha. "Hlavním problémem jsou samozřejmě země s velkými přebytky, jako je Čína, a země s vysokými deficity, což je část západní Evropy či Amerika. S touto nerovnováhou se musíme vypořádat, část řešení však leží na zemích s největšími deficity. Takové země si budou muset vyhrnout rukávy, začít něco dělat a ujistit se, že si nežijí nad poměry," řekl Cameron.

Nejpalčivější ekonomické otázky, což je především stav veřejných financí a zmíněná reforma dohledu nad finančním trhem, se ale budou řešit až během víkendu v Torontu. Na schůzce G20 budou přítomni i zástupci klíčových rozvojových a tranzitivních ekonomik, jako je Čína, Brazílie, Indie a řada dalších.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK