G8 již neslibuje dokončení katarského kola v letošním roce

26.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Huntsville 26. června (ČTK) - Skupina předních průmyslových zemí G8 upustila od svého závazku dokončit katarské kolo rozhovorů o liberalizaci světového obchodu v letošním roce. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Komuniké vydané po setkání G8 v Kanadě uvádí pouze, že členové G8 obnovují svůj slib dokončit rozhovory, ale nestanoví žádný konkrétní termín. Na loňském summitu v Itálii přitom skupina slibovala, že konečným termínem bude rok 2010.

Kanadský premiér Stephen Harper, který nynějšímu setkání předsedal, podle agentury Reuters použil při popisu možného termínu dokončení jednání slova jako "někdy" a "časem".

Nynější kolo jednání o další liberalizaci obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO) začalo již v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá a mělo být původně hotovo do roku 2004. Jednání však byla několikrát přerušena kvůli sporům o zemědělský obchod mezi vyspělým světem a rozvojovými zeměmi.

"Nikdy bych nešel tak daleko, abych řekl, že (kolo započaté v) Dauhá je mrtvé. Nemyslím si, že je to pravda, a nemyslím si, že si můžeme dovolit to říkat. Musíme časem najít cestu k úspěšnému završení (kola)," uvedl Harper na závěrečné tiskové konferenci.

Skupina G8 v komuniké rovněž uvedla, že světová hospodářská krize by mohla podkopat plány na snižování chudoby ve světě. G8 na setkání podle agentury Reuters slíbila pět miliard dolarů (přes 100 miliard Kč) na zdravotní péči o matky a novorozence v Africe. Vyhnula se však rozsáhlejším příslibům pomoci chudým zemím s vědomím, že nesplnila dřívější závazky a že se sama potýká s rozpočtovými problémy.

Skupinu G8 tvoří země G7 a Rusko. Členy G7 jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie. Na setkání G8 navazuje summit skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20, který skončí v neděli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK