Analytici: Koruna bude klidná, eura není nutné pořizovat nyní

27.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Koruna by se během léta měla podle analytiků oslovených ČTK obchodovat v rozmezí 25,50 Kč/EUR až 26 Kč/EUR, tedy pokračovat v nynějším trendu. Podle ekonomů tak není nutné eura na letní dovolenou pořizovat v předstihu, maximálně bude možné spekulovat na krátkodobé výkyvy kurzu. V pátek se koruna obchodovala na 25,75 Kč/EUR a 20,92 Kč/USD.

"Zdá se, že obchodování s českou korunou se do prázdninové nálady již přehouplo. Během posledních seancí se měnový pár koruny a eura zobchodoval v poměrně úzkém pásmu 30 haléřů. Od prázdninového vývoje bych neočekával nic výrazně odlišného," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

I podle analytika Citfin Jiřího Šimka se na koruně již projevuje prázdninová nálada a k větším pohybům nedochází. "I nadále očekáváme, že by se v nejbližších týdnech měl kurz udržet přibližně v pásmu mezi 25,50 až 26 Kč/EUR. Výrazně horšího kurzu bychom se tedy dočkat neměli, a tak zřejmě není nijak nutné nakupovat eura na dovolenou dopředu," uvedl.

Euro tak podle Šimka turisté budou kupovat za přibližně stejnou cenu jako o loňských prázdninách. "Naopak výrazně dražší ve srovnání s loňským létem je kvůli problémům eurozóny americký dolar. Ten byl loňské léto o více než dvě koruny levnější," dodal.

Šance na oslabení nebo posílení koruny v letních měsících jsou podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vyrovnané. "Pohyby by ale neměly být natolik velké, aby se vyplatilo na ně spekulovat těm, kdo potřebují pár set eur na dovolenou," uvedl. Například při nákupu 600 eur na letní dovolenou je ztráta při oslabení koruny o 50 haléřů 300 korun.

Spíše než odkládat nákup valut na nejpozdější termín tak bude podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka lepší využívat krátkodobých výkyvů, ke kterým bude docházet. "Čekám obchodování bez jasného trendu, zhruba mezi 25,50 a 26 Kč/EUR," uvedl. U dolaru je pak podle něj nutné počítat s většími výkyvy.

I podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové bude koruna posilovat jen nárazově. Posílení přitom podle ní během následujících dvou měsíců ani jednou nepřekoná psychologickou bariéru 25 korun za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK