Růst japonských maloobchodních tržeb se v květnu zpomalil

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. června (ČTK) - Obrat maloobchodů v Japonsku rostl v květnu pátý měsíc za sebou, tempo meziročního růstu se ale zpomalilo na 2,8 procenta, když v březnu a dubnu bylo na téměř pěti procentech. Oficiální vládní statistiky dnes ukázaly, že výdaje přišly o tempo s tím, jak slábnou opatření vlády na podporu růstu.

Květnový výsledek představuje nejslabší míru maloobchodního růstu od ledna. V porovnání s předchozím měsícem pak sezonně přepočtené tržby obchodů klesly o dvě procenta a je to jejich první první pokles od začátku roku. Zejména byly slabé tržby za auta a domácí spotřebiče. Projevil se tak pokles pobídek pro spotřebitele, aby kupovali auta a energeticky úspornou domácí techniku.

I přes poslední slabší výsledek ekonomové nadále předpokládají, že spotřebitelské výdaje zůstanou v následujících měsících solidní díky tomu, že se celková ekonomická situace v Japonsku zlepšuje. Silný vývoz zvyšuje zisky korporacím a s tím stoupá i produkce, což se nato postupně projevuje ve výplatách a chování domácností.

Japonská vláda tento týden zveřejní ještě několik klíčových ukazatelů, které by mohly dát ucelenější představu o tom, jak si nyní druhá největší ekonomika světa vede. V úterý úřady zveřejní čísla o nezaměstnanosti a průmyslové výrobě a ve čtvrtek přijdou výsledky průzkumu tankan o náladě mezi podniky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK