GE Money: Ceny ojetých aut meziročně klesly o 20 procent

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Ceny ojetých aut na českém trhu klesly meziročně v průměru až o 20 procent. U některých obchodníků auta zlevnila i o více než 30 procent. Další pokles cen již ale letos prodejci ojetin neočekávají. Vyplývá to z průzkumu společnosti GE Money Auto mezi 50 tuzemskými autobazary.

Zhruba tři čtvrtiny lidí v současnosti nakupují ojetá auta v maximální hodnotě do 150.000 korun. "Zkušenosti našich partnerů potvrzují, že se vlivem hospodářské krize změnilo také nákupní chování zájemců o ojeté automobily. Lidé dnes při nákupu ojetého vozu daleko více porovnávají ceny a častěji než dříve také s prodejci o finální ceně vozu smlouvají," uvedl generální ředitel GE Money Auto Milan Beutl.

Různé druhy slev a zvýhodněné nabídky považují nyní kupující za samozřejmost, a proto je od prodejců aut očekávají automaticky. "V současné době dosahují ceny ojetin svého minima a budou v nejbližší době stagnovat. Mírné oživení poptávky se však bude postupně promítat do pozvolného růstu cen. Zájemci o koupi ojetého vozu by tak měli využít současných výhodných podmínek," doplnil Beutl.

Většina zájemců o koupi ojetého vozu vybírá nejprve prostřednictvím internetových stránek prodejců, kde je možnost srovnat veškeré požadované parametry, vyplývá z průzkumu. Před cestou k prodejci aut mají vytipováno jedno až dvě auta, která si chtějí na místě vyzkoušet. Zákazníci upřednostňují možnost splatit část ceny auta z vlastních úspor a na zbytek si půjčit od bank či formou leasingu. O těchto způsobech financování uvažuje téměř 70 procent zájemců o pořízení auta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK