Evropské burzy rostou o 1 pct pod vedením bank

28.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 28.června (Reuters) - Evropské burzy v pondělí přerušily čtyřdenní sérii ztrát a rostly o 1 procento pod vedením finančních titulů poté,...

...co se země skupiny G20 dohodly, že ponechají více času bankám, aby se přizpůsobily novým kapitálovým pravidlům.

Index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:06 rostl o 1,0 procenta 1023,5 bodu, když předtím vystoupal na denní vrchol 1024,61 bodu.

Z předních bank posilovaly Barclays <BARC.L>, Lloyds <LLOY.L> a BNP Paribas <BNPP.PA> o 1,0 až 2,4 procenta.

Analytici nicméně uvedli, že akciový trh zřejmě zůstane volatilní a investoři obchodují extrémně opatrně.

"Nacházíme se ve vyčkávacím režimu. Trh určitě čeká, jaký dopad bude mít fiskální utahování na ekonomiku. Lidé jsou rozhodně opatrní," řekl ekonom Peter Dixon z Commerzbank.

"Ještě nejsme z lesa venku," dodal s odkazem na závěry víkendového jednání představitelů zemí skupiny G20 v Torontu.

Lídři skupiny G20 se v neděli dohodli, že při snižování deficitů a zabezpečení bankovních systémů zvolí každý jinou cestu, a zohlednili tak nerovnoměrnost a křehkost ekonomického oživení v mnoha zemích. [ID:nN26228300]

Na rozdíl od jednoty, již vykazovali na předchozích třech summitech skupiny zemí G20, si jejich představitelé ponechali prostor pro postup vlastním tempem a pro realizaci "rozrůzněné a na míru upravené" politiky.

"Existují některé oprávněné pochybnosti. Státní finance ve většině předních ekonomik čelí opravdovým potížím, takže se s tím musí něco udělat. Bude to však zřejmě tížit růst," řekl Luc Van Hecka, hlavní ekonom z KBC Securities.

Energetické tituly po ztrátách v předchozích seancích také posilovaly s tím, jak cena ropy <CLc1> vyšplhala na téměř osmitýdenní vrchol poblíž 79 dolarů za barel a tropická bouře Alex přiměla Mexiko snížit vývoz ropy a některé americké těžaře evakuovat plošiny a omezit produkci.

Akcie BP <BP.L>, Royal Dutch Shell <RDSa.L>, Tullow Oil <TLW.L>, Repsol <REP.MC> a StatoilHydro <STL.OL> přidávaly 0,5 až 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK