Škoda Electric letos utrží 3,1 miliardy Kč, krize se neprojeví

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. června (ČTK) - Škoda Electric, jeden ze tří největších světových výrobců trolejbusů, plánuje letos stejné tržby jako loni, tedy 3,1 miliardy korun, z toho polovinu má opět tvořit export. Podnik chce prodat stejný počet vozidel jako loni, necelou stovku. Nejvíce jich dodá do Sofie a Říma. Krize se v odbytu neprojeví, což je úspěch, řekl ČTK generální ředitel Jaromír Šilhánek.

"Celkový počet prodaných trolejbusů bude záležet na tom, jak dopadne Řím. Sériové dodávky se rozběhnou v září," dodal. Plzeňský podnik tam dodá do poloviny příštího roku 45 vozů s možnou opcí, o níž se rozhodne až po první etapě kontraktu. Letos dále podnik dodá všech 30 vozů do Sofie. "Jednáme o řadě projektů, z nichž některé jsou velmi zajímavé, dlouhodobé, pro renomované zákazníky, a to i referenční projekty," dodal Šilhánek bez specifikace teritoria a zákazníků.

Podnik, který drží trvale necelých 700 pracovníků, loni vyrobil necelou stovku trolejbusů, z nichž inkasoval téměř 1,2 miliardy korun, trakční motory tvořily 900 milionů Kč, zbytek elektrické pohony. "Nejvíce exportně orientované jsou motory, na druhém místě jsou trolejbusy a třetí pohony," uvedl ředitel. Hlavními zákazníky podniku jsou Škoda Transportation a Škoda Vagonka, tedy firmy ze skupiny Škoda.

Firma uvažuje o další expanzi do zajímavých teritorií, jedním z nich je Rusko. "Je to hodně čerstvé, jsou vytypované dvě tři varianty, jak se dále rozvíjet. Možná je koupě továrny i společný podnik," vysvětlil Šilhánek. Výrobci trolejbusů jsou podle něj v Rusku, na Ukrajině i v Bělorusku. Perspektivními vývozními teritorii pro Škodu Electric jsou kromě Ruska Pobaltí i středoasijsské republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK