Americké akcie v pondělí mírně oslabily

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabily. Pokles v energetickém sektoru, za kterým stály nižší ceny ropy, převážil nad nárůstem firem zaměřených na spotřebitele, například tabákových společností.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,05 procenta na 10.138,52 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,20 procenta na 1074,57 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,13 procenta na 2220,65 bodu, napsala agentura Reuters.

Firmy zaměřené na spotřebitele rostly po zprávě o tom, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v květnu mírně zvýšily po dubnové stagnaci. Největší světový producent nealkoholických nápojů Coca-Cola posílil o 1,6 procent a výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble o 1,4 procenta.

Tabákové společnosti zamířily vzhůru poté, co americký nejvyšší soud odmítl pokus vlády získat od nich miliardy dolarů jako kompenzaci za škody, které tabák napáchal za posledních 40 let. Tabákový gigant Altria Group posílil o 3,3 procenta a konkurent Reynolds American o 4,1 procenta.

Na devizovém trhu euro oslabilo vůči dolaru kvůli obavám ohledně finanční situace evropských bank a nejistotě před novými emisemi evropských vládních dluhopisů. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,2275 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK