Průmyslová výroba v Japonsku klesla, nezaměstnanost stoupla

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. června (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku se v květnu kvůli slabší zahraniční poptávce poprvé za tři měsíce snížila. Výdaje domácnosti dál klesly a míra nezaměstnanosti vzrostla třetí měsíc za sebou a dosáhla nejvyšší úrovně od prosince. Dnešní statistické údaje ukázaly, že oživování japonské ekonomiky minulý měsíc zakolísalo.

Produkce japonského průmyslu se proti předešlému měsíci snížila o 0,1 procenta a zastavila dvouměsíční sérii růstu v tempu přes jedno procento. Výrobci podle ankety ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu čekají v červnu oživení o 0,4 procenta.

Produkci stáhlo zpomalení výroby u velkých automobilek jako Toyota a Honda, které pocítily slabší poptávku ze zahraničí. Dodávky zboží na zahraniční trhy se celkově propadly o 1,7 procenta, nejvýrazněji za více než rok. Snížila se také produkce zařízení pro výrobu polovodičů a plochých displejů.

Údaje o produkci podle ekonomů naznačují, že druhá největší světová ekonomika zpomaluje růst, který se až dosud opíral o oživení exportu. Silná zahraniční poptávka, zejména z asijských zemí, přispěla valnou měrou k růstu japonské ekonomiky v prvním čtvrtletí v celoročním přepočtu o pět procent.

Domácí poptávka zůstává slabá a výpadek exportu není schopna nahradit. Relativně vysoká je stále nezaměstnanost, jejíž míra v květnu stoupla na 5,2 procenta z dubnových 5,1 procenta. Počet registrovaných lidí bez práce zůstal na 3,47 milionu a počet zaměstnaných se snížil v meziročním srovnán ío 0,7 procenta na 62,95 milionu.

Výdaje domácností oslabily v meziročním porovnání kvůli klesajícím příjmům o 0,7 procenta. Průměrné příjmy domácností klesly v květnu v reálném vyjádření o 2,4 procenta. Pokles příjmů oslabuje domácí poptávku a drží Japonsko v deflaci. Spotřebitelské ceny v Japonsku minulý měsíc podle dřívějších údajů meziročně klesly o 1,2 procenta a pokles cen zatěžoval japonskou ekonomiku už patnáctý měsíc za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK