Japonské akcie klesly kvůli silnému jenu na třítýdenní minimum

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes ztratil více než procento a jeho hlavní index klesl na třítýdenní minimum. Dolů ho srážel silný kurz jenu, který oslaboval akcie vývozců. Tokijská burza zřejmě za celé druhé čtvrtletí zažije nejhorší propad od posledního čtvrtletí roku 2008, kdy po krachu americké banky Lehman Brothers eskalovala globální finanční krize.

Index Nikkei 225 ztratil 1,3 procenta a uzavřel na 9570,67 bodu, nejníže od 10. června. Od počátku dubna především kvůli dluhové krizi v eurozóně ztrácí 12 procent a zřejmě zaznamená nejhorší čtvrtletní ztrátu od propadu o 21 procent z konce roku 2008.

Akcie vývozců kvůli sílícímu jenu všeobecně klesaly. Canon ztratil 2,7 procenta, Honda Motor oslabila o 1,3 procenta a akcie producenta zařízení pro výrobu čipů Tokyo Electron klesly o 1,6 procenta. Grafy naznačující budoucí vývoj zůstávají podle technických analytiků nepříznivé a obchodování zůstává slabé, protože investoři čekají na sérii nadcházejících makroekonomických statistik.

Na devizovém trhu dnes vládl jen, který vzhledem k nejistotě z vývoje v eurozóně a poklesu akcií v Asii těží z pozice bezpečné měny. Euro vůči němu oslabilo o téměř jedno procento na třítýdenní minimum. Evropská měna se také pohybovala v blízkosti pondělního rekordního minima vůči švýcarskému franku, kam klesla kvůli přetrvávajícím obavám investorů z problémů zemí eurozóny s financováním dluhů.

Euro vůči jenu kleslo ke konci tokijského obchodování o 0,9 procenta na 108,73 JPY a k dolaru po pondělním poklesu o 0,8 procenta zůstalo kolem 1,2270 USD. Vůči švýcarskému franku bylo mírně nad pondělním rekordem 1,3329 CHF. Dolar vůči silnému jenu klesl na šestitýdenní minimum 89,023 JPY, jeho index vůči koši šesti měn však mírně zpevnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK