Důvěra v ekonomiku eurozóny se po propadu opět zvedá

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. června (zpravodaj ČTK) - Důvěra v ekonomiku eurozóny se po ojedinělém květnovém propadu opět odrazila k růstu. Takzvaný index ekonomické nálady (ESI), který dnes zveřejnila Evropská komise, v červnu vzrostl o 0,3 bodu na 98,7 bodu. V celé Evropské unii se důvěra příliš nezměnila a ESI nepatrně klesl o 0,1 bodu na 100,1 bodu.

Velmi obezřetní k budoucímu vývoji nicméně nadále zůstávají průmyslníci. Nálada mezi manažery průmyslových podniků v celé EU klesla v červnu o jeden bod a méně firem ohlásilo nedostatečný stav zásob či dokončených produktů. Situace je o něco lepší v eurozóně, kde vedení průmyslových závodů zůstává poměrně optimistické ohledně budoucích zakázek a nálada v průmyslu tak zůstala na květnových hodnotách.

Důvěra v ekonomiku v červnu výrazně rostla ve službách, o dva body v EU a o jeden bod v eurozóně. V trendu se odráží především mírné zlepšování situace jednotlivých firem v uplynulých třech měsících. Manažeři nicméně příliš nevěří, že by se měla v následujících měsících nějak výrazně zlepšit spotřebitelská poptávka. Tato očekávání v celé Evropské unii oslabila a v eurozóně zůstala stejná jako v květnu.

Samotní spotřebitelé ovšem současnou situaci tak pesimisticky nevidí. V zemích platících evropskou jednotnou měnou se důvěra spotřebitelů v ekonomiku citelně zlepšila o jeden bod. "Strach z nezaměstnanosti postupně oslabuje a spotřebitelé vidí vývoj celé ekonomiky více optimisticky," uvedla Evropská komise. V celé EU index důvěry spotřebitelů v červnu stagnoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK