Evropské burzy prudce klesají v obavách z dluhů

29.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 29.června (Reuters) - Evropské burzy v úterý klesly na téměř třítýdenní minimum v čele s akciemi bank a tituly v sektoru komodit, které...

...tížily oživené obavy investorů z problémů s dluhy v eurozóně.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:35 ztrácel 1,8 procenta na 1008 bodů, když během seance sklouzl až na 1005,29 bodu, nejnižší úroveň od 10.června.

"Stále panují obavy, že se růst se skřípěním zastaví a že problémy se státními dluhy jsou mnohem větší, než si myslíme," řekl David Buik ze společnosti BGC Partners.

Investoři si také dělají starosti, že by opatření vlád ve snaze vyřešit dluhové problémy snižováním státních výdajů mohla vykolejit beztak křehké ekonomické oživení bloku.

Akcie evropských bank převážně oslabovaly. UBS <UBSN.VX>, Credit Suisse <CSGN.VX> a BBVA <BBVA.MC> ztrácely 2,1 až 4,2 procenta.

Investoři jsou opatrní především před blížícím se termínem pro splacení úvěrů, které komerčním bankám poskytla Evropská centrální banka. Banky musí ve čtvrtek splatit ECB 442 miliard eur, a ve finančním systému tak může potenciálně vzniknout nedostatek likvidity přes 100 miliard eur. [ID:nLDE65R0LE]

Pod tlak se dostaly též energetické tituly v obavách, že zpomalí poptávka po ropě. Futures na americkou ropu klesaly o 2 procenta pod úroveň 77 dolarů za barel <CLc1>.

Akcie společnosti BP <BP.L> oslabovaly o 1,9 procenta po jejím pondělním prohlášení, že plán na zdvojnásobení objemu ropy, kterou je schopna zachycovat z úniku v Mexickém zálivu, se opozdí zhruba o týden kvůli očekávaným vysokým vlnám v důsledku tropické bouře Alex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK