Janáček se stal novým členem bankovní rady, viceguvernérem Tomšík

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Prezident republiky Václav Klaus dnes jmenoval novým členem bankovní rady hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka (67). Zároveň jmenoval současného člena bankovní rady Vladimíra Tomšíka (36) viceguvernérem ČNB.

"Jsem rád, že bez jakékoliv prodlevy je bankovní rada doplněna a že s vámi dvěma bude plně funkčním a fungujícím orgánem," řekl prezident při jmenování.

Změny souvisí s odchodem guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy ke konci června z funkce. Ten v polovině dubna oznámil, že se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu. Novým guvernérem 18. června prezident jmenoval dosavadního viceguvernéra ČNB Miroslava Singera.

Od července tak bude kompletní sedmičlenná bankovní rada působit ve složení guvernér Miroslav Singer, viceguvernér Mojmír Hampl, viceguvernér Vladimír Tomšík a členové bankovní rady Eva Zamrazilová, Pavel Řežábek a Robert Holman.

ČNB určuje měnovou politiku a vydává bankovky a mince. Řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK