Okule Nýrsko se loni vinou krize propadly tržby a byla ztrátová

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nýrsko (Klatovsko) 29. června (ČTK) - Výrazný propad výroby lakovaných plastových výlisků pro automobilky i elektrotechniku způsobil Okule Nýrsko šedesátiprocentní meziroční pokles tržeb na loňských 386 milionů korun. Po předloňském hrubém zisku 80 milionů Kč se podnik propadl do ztráty ve výši 60 milionů korun před zdaněním. Letošní rok už je výrazně lepší, plán tržeb je 600 milionů korun, hrubý zisk kolem 18 milionů Kč, řekl ČTK předseda představenstva Okuly Jan Motlík.

"Zatím plán držíme. Po loňské výrazném propadu už máme opět plně vytíženy jednu až dvě výrobní linky (ze čtyř) na výrobu lakovaných dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl," dodal. Za první čtvrtletí je podnik v zisku 1,1 milionu korun, druhé čtvrtletí bude prý ještě lepší.

Okula loni vyrobila 1,25 milionu kusů technických výlisků, ale téměř výhradně nelakovaných, jejichž produkce se meziročně nepropadla. Zajistil to zejména velmi dobrý prodej malých vozů podpořený šrotovným a stabilní prodej automobilky Audi, pro níž firma vyrábí díly na model A4. V roce 2008 podnik vyrobil téměř dva miliony dílů.

Firma loňskou ztrátu ustojí díky tomu, že si v minulých čtyřech letech vytvářela finanční rezervy, nevyplácela dividendu a nerozdělený zisk používala na reinvestice. V roce 2007 vybudoval podnik novou halu za necelou půl miliardu korun, která zvýšila jeho kapacitu ve výliscích až na čtyři milionu kusů ročně, tedy na čtyřnásobek předchozí úrovně. Investice by měla být návratná kolem roku 2012.

V minulých dvou letech krize podnik omezil počet pracovníků o 300 na současných 361. "Šlo zejména o redukci agenturních zaměstnanců, dnes u nás nepracuje ani jeden," uvedl Motlík. Dále podnik lidem neobnovil smlouvy na dobu určitou a důchodcům. Kmenových lidí odešlo jen do 15, dodal. Díky novým objednávkám na lakované díly podnik přijal za první tři letošní měsíce celkem 40 nových pracovníků.

Kromě personálních výdajů omezila loni Okula také kvůli pokračující krizi investice na minimum a peníze dávala pouze do oprav. Dále výrazně zredukovala nákup služeb, údržbu lakovacích linek i informačních systémů. "Dále jsme upravili a snížili mzdy režijních a THD pracovníků," dodal předseda představenstva podniku, jehož vlastníkem je z 84 procent firma Optiplast Eyewear, tedy skupina čtyř českých manažerů, z nichž dva pracují ve vrcholovém vedení nýrské Okuly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK