Česko zůstává na 31. místě v žebříčku technologické vyspělosti

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Česko stále zaostává v technologické vyspělosti. V žebříčku nejlepších digitálních ekonomik, který zpracovala analytická organizace Economist Intelligence Unit, zůstalo na 31. místě. Vyplývá to ze zprávy společnosti IBM, která se na tvorbě studie podílela.

"To, že si Česká republika udržela svoji 31. příčku ve srovnání s rokem 2009, rozhodně nejde brát jako úspěch. Státy, se kterými bychom se měli srovnávat, například Finsko, Švédsko nebo Jižní Korea v tomto žebříčku buď výrazně posílily nebo si také udržely svoje postavení, ale o několik desítek míst výše," uvedl Ota Novotný z Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické.

Na vrcholu žebříčku, který hodnotí země mimo jiné podle rozšíření a kvality jejich technologické infrastruktury, podnikatelského prostředí, právního rámce a přijímání nových technologií, skončilo Švédsko, následované Dánskem a USA.

"Vítěz letošního průzkumu Švédsko spolu s dalšími zeměmi z předních pozic se vedle vysoké míry propojení vyznačují také stabilním obchodním a právním prostředím, silnými kulturními a vzdělávacími pobídkami, podporou vlády v oblasti rozvoje informačních technologií a také, částečně v důsledku všech uvedených faktorů, též aktivním a rostoucím využitím nových služeb jednotlivci i obchodním sektorem," uvedl ředitel globálního technologického výzkumu v Economist Intelligence Unit Denis McCauley.

Severské země excelují ve většině oblastí digitální ekonomiky. Dlouholetého lídra Dánsko vystřídalo na špičce Švédsko, byť jen s těsným rozdílem. Mezi šesti nejlepšími zeměmi za rok 2010 figurují i Finsko a Norsko.

Digitálně nejvyspělejší asijské země porážejí ostatní kvalitou. Tchaj-wan, Jižní Korea a Japonsko si výrazně vylepšily své pozice, a to částečně díky vynikajícím výsledkům v porovnání se zbytkem světa v kategorii širokopásmového připojení a kvality mobilní sítě.

Širokopásmové připojení se stává ve světě dostupnějším. Ve 49 ze 70 zemí zařazených do průzkumu činil měsíční poplatek účtovaný největším poskytovatelem širokopásmového připojení v zemi méně než dvě procenta průměrného měsíčního příjmu domácnosti za rok 2009. O rok dříve to bylo 42 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK