Valná hromada skupiny VIG schválila dividendu 0,9 eura na akcii

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Valná hromada rakouské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group (VIG) dnes ve Vídni schválila dividendu 0,9 eura na akcii. VIG, která na českém trhu působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny, o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Loni skupina vyplácela dividendu 1,10 eura a bonusovou dividendu 0,9 eura na akcii.

Dnem vyplacení dividendy a rozhodným dnem je 5. červenec 2010. Všechna rozhodnutí valné hromady byla přijata velkou většinou hlasů akcionářů. Valná hromada schválila také vyčlenění veškeré pojišťovací činnosti do stoprocentní dceřiné společnosti s názvem Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group.

Na burze obchodovaný koncernový holding ponese jméno Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe a převezme hlavní úkoly řízení nad rámec jednotlivých zemí. Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group se bude věnovat operativní pojišťovací činnosti jako největší individuální společnost koncernu a přední pojišťovna v Rakousku.

Koncern VIG vytvořil především na základě rozvoje obchodní činnosti v zemích střední a východní Evropy zisk před zdaněním převyšující 441 milionů eur, což znamenalo meziroční pokles o 18 procent. Zisk jejích českých aktivit však stoupl o 14 procent na 122,9 milionu eur. Skupina VIG loni zvýšila předepsané pojistné o 1,5 procenta na 8,02 miliardy eur. V samotné ČR pojistné stouplo o téměř 13 procent na 1,6 miliardy eur.

České divize VIG loni poprvé získaly vedoucí pozici na tuzemském trhu se životním pojištěním s tržním podílem 27,4 procenta. Celkově na trhu s pojištěním v Česku s podílem 31,5 procenta zaujímají druhou příčku. Akcie VIG se obchodují na pražské burze. VIG se sídlem ve Vídni je jedním z předních pojišťovacích koncernů v zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK