Příprava dostavby Temelína podle studie ČEZ nenaruší přírodu

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. června (ČTK) - Přípravě na výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín nebrání podle dokumentace k projektu nic, co by mohlo narušit životní prostředí. Dokumentaci, kterou nechal vypracovat ČEZ jako investor, zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Nyní se k ní může vyjádřit veřejnost, informovali dnes novináře zástupci firmy ČEZ a zpracovatelé dokumentace. Zakázka na výstavbu bloků má mít hodnotu až 500 miliard.

K dokumentaci se nyní mohou vyjádřit dotčené obce, Jihočeský kraj, správní úřady i organizace v Rakousku a Německu. Pětisetstránkový materiál, jehož součástí je 2000 stran příloh, obsahuje základní údaje o záměru dostavby dvou bloků jaderné elektrárny, hodnotí a zkoumá její možné vlivy na ovzduší, vodu, hlukovou situaci, půdu, přírodní zdroje, kulturní památky nebo dopravní infrastrukturu.

Pro ČEZ materiál připravila SCES - Grup ve spolupráci s firmou Amec. Při hodnocení byly vybrány nejméně příznivé vlivy u každé z posuzovaných oblastí, například největší možný odběr vody či produkce páry nebo nejhlučnější zdroj, uvedl zpracovatel dokumentace Jan Horák. Metodu, kterou analýza využívá, používají i jiné země a umožňuje komplexně posoudit vlivy záměru ve chvíli, kdy není vybrán dodavatel.

Připomínky k dokumentaci předá MŽP zpracovateli posudku, kterého samo vybere. Posudek a dokumentace pak čeká veřejné projednání. Na závěr procesu vydá MŽP stanovisko, které je nezbytným podkladem pro vydání rozhodnutí správních úřadů. "V odborné rovině nebude připomínek a kritiky tolik jako v rovině osobní, vztahové, politické. Dokumentace v mnoha případech jde proto i nad rámec zákonem požadovaného rozsahu, abychom předešli méně odborným kritikám," poznamenal Horák. Veřejné projednání očekává ve druhé polovině příštího roku.

Kvůli dostavbě bude potřeba řada investic do infrastruktury. ČEZ bude financovat například vybudování protihlukových stěn, rozšíření silnic nebo obchvaty obcí. Investice budou soustředěny na hlavní tahy, kudy se bude přivážet například materiál, a to z Temelína na Tábor, budovanou dálnici D3 a Písek, podotkl ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren Petr Závodský. Náklady dosáhnou stovek milionů až miliardy, ČEZ začne s jejich realizací v příštích letech.

ČEZ loni zadal výběrové řízení na dodavatele dostavby Temelína, kvalifikovali se do něj Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic a konsorcium Škoda JS, JSC Atomstrojexport a JSC OKB Gidropress. Vítěz bude znám v roce 2012. Skupina ČEZ by chtěla nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK