Irská ekonomika v 1.čtvrtletí stoupla o 2,7 pct a skončila recesi

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 30. června (ČTK) - Irská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí proti předešlému o 2,7 procenta a vymanila se z nejdéle trvající recese v celé eurozóně. K růstu hrubého domácího produktu přispěl nejvíce irský export, který umožnil oživení zpracovatelského průmyslu, ukázaly dnešní údaje irského statistického úřadu.

V meziročním srovnání byl HDP stále ještě nižší o 0,7 procenta, proti tempu 5,8 procenta z předešlého čtvrtletí to však bylo výrazné zpomalení. Za celý loňský rok se ekonomika propadla rekordním tempem 7,1 procenta.

"Potvrzuje to, že irská ekonomika opět roste, a růst byl také o něco silnější, než se dalo očekávat," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Ulster Bank Simon Barry. "Dominantním tahounem byl růst exportu," dodal. Irský ministr financí Brian Lenihan i soukromí ekonomové ještě v březnu čekali, že ekonomika se se vrátí k růstu až ve druhé polovině letošního roku.

Spotřební výdaje v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 0,8 procenta a kapitálové investice se propadly o 30 procent. K růstu HDP přispěl zejména nárůst čistého vývozu, což je rozdíl mezi vývozem a dovozem. Export povzbudila průmyslová produkce, která celkově vzrostla o 7,7 procenta, třebaže výkon stavebnictví spadl o 35 procent a produkce v sektoru dopravy, distribuce a spojů byla rovněž nižší.

Irsko vstoupilo do recese už ve druhém čtvrtletí roku 2008, kdy ještě ostatní ekonomiky Evropy rostly, a vychází z ní až půl roku po skončení recese v předních zemích eura. Za celý rok 2008 klesla jeho ekonomika o 2,3 procenta a zaznamenala první propad od roku 1983. Irsko zažívalo v předešlých letech silný růst, díky němuž získalo přezdívku "keltský tygr". Do těžkého propadu jej předloni stáhla globální finanční krize a kolaps domácího trhu obytných nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK