Šebesta zastavil záměr SZIF vyměnit bez tendru IT systém

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Ministr zemědělství Jakub Šebesta zastavil snahu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) vyměnit bez vypsání tendru informační systém. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Dita Vrbová. Přes systém ročně protéká kolem 40 miliard korun ve formě zemědělských dotací z Evropské unie a státního rozpočtu.

Podle serveru Euro.cz by fond výměnou systému riskoval, že Brusel zastaví přítok dotací pro zemědělce. SZIF jako platební agentura by totiž mohl přijít o akreditaci nezbytnou k vyplácení evropských dotací.

Na výměnu systému podle serveru tlačil ředitel SZIF Tomáš Révész i přesto, že se záměrem vedle Šebesty nesouhlasilo také vedení fondu. Před možnou ztrátou evropské akreditace varovala auditorská zpráva. Ta byla podle Vrbové nejspíše hlavním důvodem, proč ministr obchod zastavil.

Přechod na nový informační systém by se podle zprávy značně prodražil. Během tří let mohl SZIF za služby zaplatit až o 1,5 miliardy korun navíc. Audit podle Eura jednoznačně doporučil vypsat otevřené výběrové řízení k vytvoření výhodnějších a transparentnějších podmínek.

Fond předpokládal, že nadále bude pokračovat současný systém dodávaný společností SAP. Souběžně měla firma Fujitsu Siemens Computers vyvíjet nový systém využívající produkty společnosti Microsoft. Do ostrého provozu měl být spuštěn v závěru roku 2013. Ředitel Révész chtěl k výměně dodavatele využít rámcové smlouvy na poskytování produktů Microsoft, kterou uzavřelo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langra (ODS) se společností Fujitsu.

Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým zdrojem příjmů tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Loni fond zprostředkoval dotace do zemědělství ve výši 40,5 miliardy korun, což bylo zhruba o 11,5 miliardy meziročně více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK