Moody's zkoumá finance Španělska, asi zemi sníží rating

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. června (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes zařadila rating Španělska do režimu pozorování s negativním výhledem. Rating je teď ale na nejvyšším možném stupni Aaa, což vzhledem k finanční situaci Španělska neodpovídá srovnání s jinými zeměmi s nejvyšším ratingem.

"Pokud na konci pozorování rating Španělsku snížíme, s největší pravděpodobností to bude o jeden, maximálně o dva stupně," uvedla Moody's. Finance Španělska budou analytici agentury zkoumat tři měsíce.

Z trojice předních ratingových agentur je Moody's jediná, která závazky Španělského království stále hodnotí nejvyšší známkou. Teď ale Moody' sama přiznává, že vyhlídky na růst španělské ekonomiky se zhoršují, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém výhledu.

S těžkostmi se podle Moody's bude potýkat rovněž vláda, která má splnit dohodnuté fiskální cíle. Moody's má obavy také z dopadů rostoucích nákladů na obsluhu státního dluhu ve střednědobém výhledu.

Konkurenční agentura Fitch Ratings měla rating Španělska na nejvyšším stupni AAA do 28. května, kdy jej snížila na stupeň AA-plus. Už v dubnu se ke snížení ratingu Španělska odhodlala agentura Standard & Poor's, po jejímž kroku citelně vzrostla nervozita na finančních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK