Akcie v USA uzavřely středu i čtvrtletí se ztrátami

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Akcie amerických firem uzavřely středeční obchodování i druhé čtvrtletí se ztrátami. Dow Jones oslabil za středu o 0,98 procenta na 9774,02 bodu a za čtvrtletí klesl o deset procent. Trhy zavalily obavy ze situace v zadlužených ekonomikách eurozóny a o stabilitu hospodářského oživení ve Spojených státech.

Index Nasdaq Composite ztratil za čtvrtletí 12 procent, za středu klesl o 25,94 bodu na 2109,24 bodu, tedy o 1,21 procenta. Ztráty utrpěl i širší trh, kde index S&P 500 spadl o 12 procent a bylo to jeho nejhorší čtvrtletí od krachu investiční banky Lehman Brothers.

Trhy prošly na konci čtvrtletí fází korekce směrem dolů. I středeční obchodování skončilo jako jiné seance v poslední době. V závěru dne opadl zájem investorů kupovat a před koncem obchodování trh postihla vlna prodejních příkazů.

Investoři prodávali hlavně tituly, které se vyvíjely hůře než zbytek trhu. "Jen sypou všechno to smetí z lodi přes palubu," řekl obchodník Knight Equity Markets Peter Kenny.

Na devizovém trhu posílil kurz eura, protože si evropské banky půjčily od Evropské centrální banky 131,9 miliardy eur, tedy méně než se očekávalo. Mezi investory tak opadly obavy z nedostatku prostředků v evropském bankovním systému. Výsledky tendru se čekaly jako ukazatel, jak jsou banky v eurozóně závislé na prostředcích od ECB.

Kurz eura dosáhl nejvyšší úrovně dne na 1,2304 USD. V závěru obchodování se vrátil na 1,2228 USD, stále se ziskem 0,4 procenta. Vůči japonskému jenu euro posílilo o pětinu procenta na 107,82 JPY, když ale předtím v úterý kleslo nejníže za osm a půl roku. Za čtvrtletí tak kurz eura vůči jenu spadl o 14,4 procenta. Dolar k jenu oslabil o desetinu procenta na 88,44 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK