DATA V KOSTCE 1-Český PMI v červnu stagnuje na 57,6 bodu

01.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 1.června (Reuters) - Index aktivity v českém průmyslovém sektoru v červnu stagnoval na 57,6 bodu, a setrval tak na květnovém bezmála...

...tříletém maximu, ukázal v úterý index nákupních manažerů (PMI).

Index roste nepřetržitě od února loňského roku a poosmé v řadě zaznamenal hodnotu nad 50 bodů, která signalizuje celkový růst aktivity oproti minulému měsíci. V květnu se PMI vyhoupl na nejvyšší hodnotu od srpna roku 2007.

Červnové údaje sestavené Markit Economics pro HSBC ukázaly, že i dílčí indexy PMI zaznamenaly opět silné hodnoty stejně jako v předešlém měsíci. Produkce a nové objednávky pokračovaly v růstu hodnotami 60,1, respektive 59,9 bodu.

Nové zahraniční objednávky dosáhly hodnoty 60,9 bodu, což je rekordní výsledek v celé historii průzkumu.

Také index zaměstnanosti podpořil celkový vývoj indexu, i když hodnota 54,1 bodu značí o něco nižší růst než minulý měsíc. ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE O PMI 05/10 04/10 05/09 Index nákupních manažerů 57,6 57,6 41,9 Produkce 60,1 58,5 44,1 Pro tabulku klikněte na [ID:nKRU125137].

KOMENTÁŘ

KUBILAY OZTURK, EKONOM HSBC PRO ROZVÍJEJÍCÍ SE TRHY V EVROPĚ

"(Na růstu průmyslové aktivity) má zásluhu hlavně obnovený vzestupný trend u exportních objednávek, což odráží pokračující zotavení podmínek na exportních trzích. Silný dolar zde mohl sehrát úlohu prostřednictvím zvýšené konkurenceschopnosti výrobního cyklu v západní Evropě, na němž je český zpracovatelský sektor silně závislý."

"Tempo tvorby pracovních míst zůstalo bez ohledu na zanedbatelné zpomalení povzbudivě vysoké, v souladu se současným nápadným poklesem nezaměstnanosti, ačkoli údaje za první kvartál ukazují na trvalé zpomalování růstu mezd, což podtrhuje pravděpodobně slabou soukromou spotřebu v průběhu roku 2010."

"Na poli inflace během měsíce opět stouply vstupní i výstupní ceny, třebaže poněkud nižším tempem než v květnu, což stále hovoří pro další sladění údajů o CPI se stavem zotavení."

"Pokud jde o další výhled, zanedbatelný pokles červnového PMI v průmyslu Evropské měnové unie (EMU) a mírně pozitivní překvapení u podnikatelského klimatu v Německu naznačují, že krátkodobá rizika na dolní straně, plynoucí z krize státních dluhů EMU (eurozóny), mohou být omezená. Nicméně dopad této krize se má teprve projevit, zvláště ve druhé polovině roku, kdy cyklické zotavení zřejmě ztratí na síle a začne vycházet najevo vliv těsného fiskálního prostředí."

SOUVISLOSTI * Výsledek nad 50 bodů značí celkový růst průmyslové aktivity proti předchozímu měsíci, údaj pod 50 bodů naopak signalizuje její pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK