DATA V KOSTCE 2-Český PMI v červnu stagnuje na 57,6 bodu

01.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků)...

...

PRAHA, 1.června (Reuters) - Index aktivity v českém průmyslovém sektoru v červnu stagnoval na 57,6 bodu, a setrval tak na květnovém bezmála tříletém maximu, ukázal v úterý index nákupních manažerů (PMI).

Index roste nepřetržitě od února loňského roku a poosmé v řadě zaznamenal hodnotu nad 50 bodů, která signalizuje celkový růst aktivity oproti minulému měsíci. V květnu se PMI vyhoupl na nejvyšší hodnotu od srpna roku 2007.

Červnové údaje sestavené Markit Economics pro HSBC ukázaly, že i dílčí indexy PMI zaznamenaly opět silné hodnoty stejně jako v předešlém měsíci. Produkce a nové objednávky pokračovaly v růstu hodnotami 60,1, respektive 59,9 bodu.

Nové zahraniční objednávky dosáhly hodnoty 60,9 bodu, což je rekordní výsledek v celé historii průzkumu.

Také index zaměstnanosti podpořil celkový vývoj indexu, i když hodnota 54,1 bodu značí o něco nižší růst než minulý měsíc. ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE O PMI 05/10 04/10 05/09 Index nákupních manažerů 57,6 57,6 41,9 Produkce 60,1 58,5 44,1 Pro tabulku klikněte na [ID:nKRU125137].

KOMENTÁŘ

MIROSLAV FRAYER, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"PMI index setrval na květnových číslech, tedy žádná změna, do budoucna pravděpodobě existuje rizko určitého hospodářského útlumu, protože je zapotřebí konsolidovat veřejné finance."

"Není to problém jenom České republiky, ale celé eurozóny a celého světa. Když se podíváme na podobné indikátory z jiných zemí, tak se ukazuje, že PMI index začíná klesat investoři opravdu začínají vnímat riziko, že ekonomická aktivita behěm druhého pololetí letošního roku opět zpomalí. Fiskální restrikce bude mít samozřejmě nepříznivý dopad do hospodářského růstu i v příštím roce."

"Celkově si myslím, že po číslech z minulých měsíců, kdy PMI slušně rostl, v následujících měsících už nějaký výrazný růst neuvidíme, naopak bychom mohli vidět, že začne pomalu klesat."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Stagnace PMI na květnové úrovni ukazuje jisté zpomalení oživení české ekonomiky. Ve druhé polovině roku čekáme zpomalení tempa průmyslové výroby."

KUBILAY OZTURK, EKONOM HSBC PRO ROZVÍJEJÍCÍ SE TRHY V EVROPĚ

"(Na růstu průmyslové aktivity) má zásluhu hlavně obnovený vzestupný trend u exportních objednávek, což odráží pokračující zotavení podmínek na exportních trzích. Silný dolar zde mohl sehrát úlohu prostřednictvím zvýšené konkurenceschopnosti výrobního cyklu v západní Evropě, na němž je český zpracovatelský sektor silně závislý."

"Tempo tvorby pracovních míst zůstalo bez ohledu na zanedbatelné zpomalení povzbudivě vysoké, v souladu se současným nápadným poklesem nezaměstnanosti, ačkoli údaje za první kvartál ukazují na trvalé zpomalování růstu mezd, což podtrhuje pravděpodobně slabou soukromou spotřebu v průběhu roku 2010."

"Na poli inflace během měsíce opět stouply vstupní i výstupní ceny, třebaže poněkud nižším tempem než v květnu, což stále hovoří pro další sladění údajů o CPI se stavem zotavení."

"Pokud jde o další výhled, zanedbatelný pokles červnového PMI v průmyslu Evropské měnové unie (EMU) a mírně pozitivní překvapení u podnikatelského klimatu v Německu naznačují, že krátkodobá rizika na dolní straně, plynoucí z krize státních dluhů EMU (eurozóny), mohou být omezená. Nicméně dopad této krize se má teprve projevit, zvláště ve druhé polovině roku, kdy cyklické zotavení zřejmě ztratí na síle a začne vycházet najevo vliv těsného fiskálního prostředí."

SOUVISLOSTI * Výsledek nad 50 bodů značí celkový růst průmyslové aktivity proti předchozímu měsíci, údaj pod 50 bodů naopak signalizuje její pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK