Markit: Podmínky v průmyslu v červnu zůstaly na květnové úrovni

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Provozní podmínky v českém výrobním sektoru v červnu ukazovaly na zlepšení stejně jako v květnu. Index nákupních manažerů (PMI) zůstal na květnové hodnotě 57,6 bodu, která je šestou nejvyšší úrovní v devítileté historii průzkumu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Vlivy dílčích složek nových zakázek, zaměstnanosti a zásob nákupů byly v porovnání s květnem slabší a byly vyrovnány výraznějšími výkony v oblasti produkce a dodacích lhůt zásobitelů. Za druhé čtvrtletí celkově dosáhl index PMI průměru 57,5 bodu, což je nejvyšší hodnota od třetího čtvrtletí 2007.

"Hlavní český výrobní index PMI v červnu opět vzrostl, a to díky mírnému navýšení tempa expanze produkce, podpořeného zejména oživením stoupajícího trendu v zahraničních zakázkách. Ten byl výsledkem pokračující obnovy externích tržních podmínek, zatímco zřejmý vliv silného dolaru se projevil ve vyšší konkurenci ve výrobním cyklu západní Evropy, na kterém český výrobní sektor závisí," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC.

Objem nových zakázek zadaných českým výrobcům se v červnu zvýšil jedenáctý měsíc za sebou. Míra růstu opět polevila od dubnového rekordu, ale přesto byla výrazná. Zejména nové zakázky ze zahraničí vzrostly nejrychleji od července 2001. Podniky hlásily silnou poptávku z evropských i asijských trhů.

Zaměstnanost ve výrobě se v červnu zvýšila čtvrtý měsíc po sobě. Tempo tvorby pracovních příležitostí od května mírně polevilo, ale stále bylo výraznější než v kterémkoli období od března 2008. Červnové údaje signalizovaly další měsíc intenzivních tlaků na zvýšení firemních vstupních nákladů. Inflace vstupních cen se od květnového rekordu zmírnila, ale byla stále třetí nejrychlejší v historii průzkumu.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK