Vondruška se pochválil za čerpání fondů EU, chce do CzechTourismu

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Odcházející ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška považuje za úspěch svého více než ročního působení na ministerstvu zrychlení čerpání fondů EU. Loni v květnu bylo proplaceno deset miliard korun, do letošního června se číslo zvýšilo na 133 miliard Kč, uvedl ministr na dnešní tiskové konferenci. Po opuštění ministerstva se chce podle svých slov vrátit na pozici ředitele státní agentury pro podporu cestovního ruchu CzechTourism.

"Je to i díky schválení kontrolních mechanismů," uvedl Vondruška k čerpání z fondů. Dodal, že před jeho nástupem čerpání evropských peněz stagnovalo, což se dosud projevuje. Vracení peněz do Bruselu podle něj ale nehrozí. K úspěchům řadí ministr i spuštění programu pro podporu cestování znevýhodněných skupin, ze kterého mohou organizace čerpat 100 milionů korun.

Jako nejdůležitější úkoly pro svého nástupce označil Vondruška podporu strukturálně postižených regionů a případný přesun peněz mezi jednotlivými operačními programy. Strukturálně postižené regiony jsou území s vysokým zastoupením těžebního a těžkého průmyslu a vysokým stupněm urbanizace, patří mezi ně hlavně oblasti Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Vondruška uspořádal tiskovou konferenci v nově otevřeném mediálním centru CzechTourismu. To by mělo sloužit novinářům i mimo oficiální setkání, jeho součástí je i turistické infocentrum s knihovnou pro veřejnost. Agentura do centra investovala šest milionů korun. "Doufejme, že to posune CzechTourism zase o kousek dále," řekl vracející se ředitel při stříhání pásky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK