Firmám z Olomouckého kraje loni klesly příjmy z exportu o 25 pct

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 1. července (ČTK) - Firmám z Olomouckého kraje loni meziročně klesly příjmy z exportu. Zatímco v roce 2008 činily 96,9 miliardy korun, loni to bylo 72,6 miliardy Kč, což představuje pokles o 25,1 procenta. Vyšší relativní propad vykázaly jen společnosti z Vysočiny. Z celého Česka se loni vyvezlo zboží za 2,133 bilionu korun, což je o 13,8 procenta méně než v roce 2008. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Společnosti z Olomouckého kraje exportují především do zemí Evropské unie. Loni na trhy EU vyvezly zboží za 59,9 miliardy korun, což představuje 82,4 procenta celého vývozu. Z hlediska jednotlivých zemí vede Německo, kde firmy z regionu loni utržily 21,5 miliardy korun. K jejich dalším významným exportním trhům patří Slovensko a Polsko.

Firmy z Olomouckého kraje se loni podílely na celkovém vývozu Česka jen 3,4 procenta. Menší podíl, 1,9 procenta, statistici hlásí pouze u Karlovarského kraje. Naopak největšími exportéry jsou společnosti ze Středočeského a Moravskoslezského kraje. Firmy z Olomouckého kraje nejčastěji vyvážejí stroje, dopravní prostředky, polotovary a materiály.

Vývoz se loni meziročně snížil ve všech krajích Česka. Nejvýraznější relativní propad, o 27,6 procenta, nastal na Vysočině. Naopak nejmenší propad statistici hlásí u Pardubického kraje, ve kterém se vývoz meziročně snížil o 9,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK