Zásah Portugalska do prodeje Vivo je podle Telefóniky protiprávní

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 1. července (ČTK) - Krok portugalské vlády, která využila své zlaté akcie v Portugal Telecomu a zakázala prodej podílu firmy v brazilském operátoru Vivo, označila španělská Telefónica za protiprávní. Telefónica o koupi podílu usiluje, nabídla za něj 7,15 miliardy eur (zhruba 184 miliard Kč). Vivo je největším hráčem na brazilském trhu mobilních služeb.

"Telefónica považuje veto přes 'zlatou akcii' za nelegální," uvedla španělská skupina ve středu večer. Podnik dodal, že posunul termín, dokdy může PT nabídku přijmout, na 16. červenec. Operátor ještě připomněl, že nabídku na prodej brazilského podílu ve středu schvalovalo 73,9 procenta akcionářů PT, napsala agentura Reuters.

Telefónica, která podniká i v České republice, má zájem o 50 procent v holdingové firmě Brasilcel, jež vlastní 60 procent Vivo. Španělská firma ještě před středečním hlasováním navýšila nabídku na 7,15 miliardy eur z předchozích 6,5 miliardy eur.

Telefónica má zájem o Vivo, protože chce získat na rychle rostoucím trhu telekomunikací v Latinské Americe větší zázemí. Brazílie je největším mobilním trhem v Latinské Americe.

Telefónica chtěla sloučit Vivo se svojí brazilskou společností Telesp, která provozuje pevné linky. Telesp a Vivo jsou největší telekomunikace v zemi a dohromady by měly přes 62 milionů klientů a 85.000 zaměstnanců. Příjmy Vivo loni stouply o 4,1 procenta na 3,24 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK