Firmám ve Zlínském kraji loni klesly příjmy z vývozu o 15,6 pct

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 1. července (ČTK) - Firmám ze Zlínského kraje loni meziročně klesly příjmy z exportu. Zatímco v roce 2008 činily 118,42 miliardy korun, loni to bylo 99,93 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 15,6 procenta. Vývoz klesl ve všech krajích České republiky. V tuzemsku se loni vyvezlo zboží za 2,133 bilionu korun, což je meziročně o 13,8 procenta méně. Informace dnes zveřejnil České statistický úřad (ČSÚ).

Mezi kraji jsou velké rozdíly v jejich podílu na celkovém vývozu České republiky. Nejsilnější pozici na tuzemském exportu si loni s bezmála pětinovým podílem udržel Středočeský kraj. Naopak podíl posledního Karlovarského kraje činil pouze necelá dvě procenta. Zastoupení většiny krajů na celkovém vývozu z Česka se v roce 2009 kvůli poklesu exportu snížilo. Firmy ze Zlínského kraje se vloni podílely na celkové vývozu České republiky 4,7 procenta.

Podniky z regionu exportují zejména do zemí Evropské unie. Na tyto trhy vloni vyvezly zboží za 82,77 miliardy korun, což představuje 82,8 procenta celého vývozu. Ve vztahu k jednotlivým zemím zaujímá první místo jednoznačně Německo, kde firmy z regionu utržily 35,86 miliardy korun. Na dalších místech jsou Slovensko s 11,51 miliardy korun a Polsko s 5,83 miliardy korun.

Hospodářská krize v roce 2009 nejvíce dopadla na exportéry z Vysočiny, Olomouckého a Plzeňského kraje, kteří kvůli oslabené poptávce na zahraničních trzích vykázali nejvyšší pokles vývozu až o takřka 30 procent. Export se loni snížil ve všech krajích ČR, přičemž nejméně v Pardubickém, Libereckém a Středočeském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK