Ceny ropy po špatných údajích z USA klesly o tři dolary k 72 USD

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zaznamenaly další ztráty a americká ropa po poklesu o více než tři dolary sestoupila na třítýdenní minimum k blízkosti 72 dolarů. Ropu srážely dolů nepříznivé údaje z americké a čínské ekonomiky, které prohloubily obavy o osud globálního hospodářského oživení.

Americká lehká ropa WTI ztrácela před 17. hodinou SELČ přes tři dolary, pohybovala se kolem 72,60 dolaru za barel a předtím klesla až na 72,36 USD, nejníže od 9. června. Severomořská ropa Brent oslabila podobným tempem k 72 dolarům. Za celé druhé čtvrtletí ceny ropy ztratily zhruba deset procent.

Nejnovější údaje z americké ekonomiky ukázaly, že růstové tempo v americkém průmyslu se v červnu zpomalilo výrazněji, než se čekalo. Oslabení průmyslového růstu ukázaly předtím i podobné údaje z Číny a eurozóny. Před klíčovou zprávou o vývoji amerického trhu práce mělo vliv i to, že týdenní ukazatel počtu nových nezaměstnaných zaznamenal minulý týden nečekaný nárůst.

Známky zpomalování ekonomického růstu v USA a Číně vyvolávají na ropném trhu pochybnosti o budoucím růstu globální poptávky po energii a nedoléhají jen na trzích komodit. Špatná je i nálada na akciových trzích, což podle analytiků přispívá i k poklesu ropy. Ropný trh ve středu negativně ovlivnila zpráva o nečekaném růstu zásob benzinu v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:50 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 72,57 75,01 New York - Nymex WTI srpen 72,05 75,63

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK