CCB: V červnu vyhlášen 161 firemní bankrot, o 40 víc než v květnu

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - V červnu bylo v ČR vyhlášeno 161 firemních bankrotů, což je o 40 bankrotů více než v květnu. Červnový vývoj tak nenavázal na meziměsíční pokles počtu vyhlášených bankrotů v květnu a v březnu. Počet firemních bankrotů se v červnu v meziročním srovnání zvýšil o více než třetinu. Vyplývá to ze statistiky databáze Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Ještě výrazněji než firemní bankroty rostly v červnu osobní bankroty. Jejich celkový počet dosáhl 546, což je o 61 případů více než v květnu. Ve srovnání s červnem roku 2009 se jejich počet zvýšil na více než dvojnásobek.

Návrhy na firemní bankrot se v červnu zvýšily o 63 na 492, což je o 12 procent více než ve stejném období loňského roku. Celkem 2514 podaných návrhů na firemní bankrot v prvním pololetí letošního roku představuje 56 procent jejich počtu za celý rok 2009.

"Poměr vyhlášených firemních bankrotů k podaným návrhům se ve srovnání s květnem zhoršil a činil jednu třetinu, z čehož vyplývá, že fronta návrhů čekajících na soudní projednání se prodlužuje,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Za šest měsíců letošního roku bylo vyhlášeno 864 firemních bankrotů, což je téměř 60 procent z celkového počtu bankrotů v loňském roce. Nejvíce firemních bankrotů bylo v červnu tradičně vyhlášeno v Praze, dále pak v Jihomoravském a ve Středočeském kraji. Při porovnání počtu firemních bankrotů v květnu a v červnu rostly nejrychleji v Ústeckém a Plzeňském kraji. V Královéhradeckém, Libereckém, Středočeském a Jihomoravském kraji se jejich počet naopak snížil.

"Červnový vývoj firemních bankrotů naznačuje, že meziměsíční pokles v počtu vyhlášených bankrotů byl zřejmě výjimečný. Firemní bankroty porostou i nadále, ale tempo jejich růstu se bude patrně postupně snižovat. To však neplatí pro osobní bankroty, které se zvyšují s neochabující silou. Na druhou stranu však osobní bankrot je vždy lepším řešením než exekuce majetku dlužníka,“ upozornila Kameníčková.

V červnu bylo podáno 890 návrhů na osobní bankrot, což je o 56 návrhů více než v květnu a téměř třikrát více, než bylo podáno v červnu roku 2009. Od ledna 2008 bylo podáno téměř 9500 návrhů na osobní bankrot. Za loňský rok dosáhl jejich počet necelých 3700 případů a za šest měsíců letošního roku to bylo téměř 4200 případů.

Od začátku platnosti příslušného zákona bylo vyhlášeno 5853 osobních bankrotů. V prvním roce platnosti zákona jejich počet dosáhl 704, v roce 2009 to bylo 2483 a za prvních šest měsíců letošního roku ještě více, a to 2666.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK