Wall Street klesá po datech z průmyslu, trhu práce

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 2.července (Reuters) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily, když údaje z průmyslového sektoru a trhu práce prohloubily obavy z recese s...

...dvojím dnem.

Hlavní indexy klesly čtvrtý den v řadě poté, co uzavřely nejhorší kvartál od konce roku 2008. V závěru seance však ztráty částečně zmírnily.

"Všichni se teď natolik obávají větší 'potenciální krize' či deflace, že to trh skutečně rozkolísává," řekl Paul Mendelsohn, hlavní investiční stratég z Windham Financial Services.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,42 procenta na 9732,53 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,32 procenta na 1027,38 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,37 procenta na 2101,36 bodu.

Pozornost investorů se podle všeho přesunula od obav z dluhových potíží eurozóny k údajům přicházejícím z americké ekonomiky, jež ukazují na pomalejší oživení. Euro posílilo k dolaru <EUR=> o více než 2 procenta.

"Pozornost se opět obrací na nás a od zítřejšího (pátečního) vývoje se bude zásadně odvíjet, zda budeme v centru pozornosti nadále, nebo zda se do hledáčku vrátí Evropa," dodal Mendelsohn.

Ministerstvo práce Spojených států ve 14:30 oznámí údaje o nezaměstnanosti a počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor za červen. Analytici oslovení Reuters odhadli, že počet pracovních míst klesl o 110.000. To by znamenalo první snížení v letošním roce.

Největší ztráty ve čtvrtek zaznamenaly těžaři zlata, jehož cena klesla. Tento sektor přitom ve druhém kvartále patřil k nejsilnějším. [ID:nN01155408]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK