Evropské akcie zřejmě porostou, na mušce těžaři

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 2.července (Reuters) - Evropské akcie zřejmě zahájí páteční seanci růstem po výprodeji v předchozí seanci, přičemž v centru pozornosti...

...budou důlní společnosti poté, co se Austrálie s těžaři dohodla na jiné variantě jejich zdanění.

Zisky by nicméně mohly být omezené s tím, jak investoři zůstávají nervózní před klíčovou zprávou o nezaměstnanosti a počtu pracovních míst ve Spojených státech za červen. Analytici oslovení Reuters odhadli, že počet míst v červnu klesl o 110.000 po růstu o 431.000 v předchozím měsíci. [ID:nN29266671]

Při sílících obavách z recese s dvojím dnem bude zpráva o trhu práce bedlivě sledována coby čerstvý signál o síle oživení ekonomiky Spojených států.

Série slabých makrodat ze Spojených států a obavy ze státních dluhů evropských států srazily akcie, a naopak zvýšily přitažlivost bezpečných amerických dluhopisů.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:30 ukazovaly na růst trhu o 0,6 až 0,9 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 2,44 procenta na 969,21 bodu, nejnižší zavírací hodnotu za pět týdnů.

Austrálie v pátek ukončila spor s globálními těžařskými společnostmi, když se rozhodla pro nižší daň z pronájmu neobnovitelných zdrojů namísto dříve uvažované varianty. [ID:nSGE6600LW]

"Podrobnosti o australské dohodě o zdanění těžařů mohou sektor do jisté míry podpořit, ovšem zřejmě důležitější dnes jsou údaje o počtu pracovních míst ve Spojených státech," uvedl Ben Potter, analytik z IG Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK