Dolar, jen v defenzivě po skoku eura; data na mušce

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 2.července (Reuters) - Dolar se v pátek držel v defenzivě poblíž pětitýdenního minima vůči euru po masivním zavíraní krátkých pozic v...

...jednotné měně, zatímco jen ztratil půdu pod nohama, když se tento pohyb z předchozí seance přenesl i do obchodování v Asii.

Dolar tento týden rychle ztratil na přitažlivosti, oslaben obavami o sílu americké ekonomiky, a ve čtvrtek spadl o více než 2 procenta k euru a na letošní minimum k jenu poté, co hromadné zavírání krátkých pozic v euru vyvolalo řetězovou reakci.

Euro se v 9:50 obchodovalo bez větších změn poblíž 1,2505 dolaru <EUR=> po čtvrtečním skoku až na 1,2539.

Dolarový index <.DXY>, měřítko výkonu dolaru vůči koši šesti dalších světových měn, se držel těsně u dvouměsíčního dna po čtvrtečním propadu o 1,6 procenta. Ukazatel ubíral 0,1 procenta na 84,64 bodu poté, co prošel 55denním pohyblivým průměrem poblíž 85 bodů.

Vůči japonské měně se dolar částečně zotavoval na 87,90 jenu <JPY=>, zatímco ve čtvrtek se propadl na sedmiměsíční dno 86,96.

"Toto jsou výprodeje dolaru na širokém základě. Není to averze k riziku - spíše averze k dolaru," řekl Masafumi Jamamoto, hlavní devizový stratég z Barclays v Tokiu.

Ve 14:30 vyjdou ve Spojených státech klíčové údaje o počtu pracovních míst a míře nezaměstnanosti. Ekonomové oslovení Reuters podle mediánu odhadů očekávají, že americká ekonomika v červnu smazala 110.000 míst po květnovém přírůstku o 431.000, jejž však podpořil dočasný nábor pracovníků na sčítání lidu.

Nepříjemné překvapení by mohlo ještě více zatížit dolar poté, co neuspokojivé ekonomické údaje z posledních seancí zahnaly investory, obávající se recese s dvojím dnem, do bezpečí amerických státních dluhopisů a stlačily níž výnosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK