Německé banky v zátěžových testech EU obstojí -zdroje

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT, 2.července (Reuters) - Žádná z německých bank není bezprostředně ohrožena testy mapujícími zdraví evropských poskytovatelů úvěrů,...

...uvedly bankovní a regulatorní zdroje, a v případě zhoršení situace je k dispozici dostatek prostředků na zacelení jakýchkoli trhlin.

Evropští bankovní regulátoři provádějí zátěžové testy s cílem zjistit, jak by na banky dopadl prudký pokles ekonomiky či další šoky. Účelem testů je posílit důvěru a zastavit negativní spirálu na finančních trzích.

Termínem pro zveřejnění výsledků zátěžových testů je konec července.

"Nevěřím, že by některá z 16 testovaných německých bank mohla klesnout pod klíčovou hranici 6 procent, pokud jde o ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1," uvedl nejmenovaný vysoce postavený zdroj z bankovního sektoru.

Podle tohoto zdroje není ohroženo ani osm zemských bank vzhledem k vysoké míře podpory, jíž se jim už dostává od současných majitelů.

Spojené státy a Velká Británie testovaly banky v roce 2009. Výbor evropských bankovních regulátorů (CEBS), jenž sdružuje regulátory z jednotlivých zemí 27členného bloku, nyní činí totéž u 25 větších evropských bank.

Podle bankovních a regulatorních zdrojů však tento vzorek nezahrnuje pouze největší banky, ale sleduje také další aspekty se "systémovou relevancí". Mezi 25 bankami jsou například relativně malé rakouské banky Erste Group <ERST.VI> a RZB [RZB.UL] kvůli jejich expozici ve východní Evropě.

Zasvěcené zdroje tento týden sdělily agentuře Reuters, že první tři banky, jež byly v Německu testovány - Deutsche Bank, Commerzbank a zemská banka BayernLB [BAYLB.UL] - v úvodních testech obstály. [ID:nLDE65S18K]

Regulátoři shromáždí údaje o kapitalizaci a nekvalitních půjčkách a následně vyhodnotí, jaký dopad na kapitál bude mít další zvýšení objemu nesplácených úvěrů.

Po první fázi testování 25 bank, jež započaly v březnu, nyní regulátoři obrátí pozornost k širší skupině 100 bank zahrnující německé a španělské regionální banky, uvedly zdroje.

Méně údajů je k dispozici o německých zemských bankách a španělských spořitelnách. Panují přitom obavy, že mnohé z největších problémů Evropy jsou spojené právě s těmito menšími hráči. [ID:nLDE65T1WZ]

Při nepravděpodobném scénáři, že by některá z německých bank testy neprošla, by ji německá centrální banka vyzvala, aby se obrátila na kapitálové trhy či získala prostředky ze záchranného fondu Soffin, jenž stále disponuje 300 miliardami eur.

Soffin již napumpoval miliardy eur do Commerzbank <CBKG.DE>, druhé největší banky v Německu, a převzal hypoteční banku Hypo Real Estate. [ID:nLDE65R1T2]

List The Financial Times ve čtvrtek citoval nejmenovaného bankéře, že zátěžové testy mohou dvě až čtyři z německých bank přimět k vyhledání pomoci v rámci záchranného fondu Soffin. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Pro graf úvěrů ECB poskytnutých bankám prosím klikněte na: http://graphics.thomsonreuters.com/10/EZ_ECBLEN0610.gif Zprávy o dluhových potížích eurozóny [ID:nTOPNOW2] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK