VERZE 2-Nezaměstnanost eurozóny stagnuje na 10,0 pct

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Míra nezaměstnanosti v eurozóně, EU v květnu...

...stagnovala

* Míra nezaměstnanosti za duben revidována o 0,1 bodu níž

* V Německu nezaměstnanost klesla, ve Španělsku vzrostla

(přidává podrobnosti)

BRUSEL, 2.července (Reuters) - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v květnu stagnovala na sestupně revidovaných 10,0 procenta za duben, ukázaly v pátek údaje Eurostatu, jež tak naznačily, že se situace na trhu práce možná přestala zhoršovat.

Analytici oslovení Reuters očekávali stagnaci ukazatele na dříve uváděných 10,1 procenta za duben, téměř 12letém maximu.

V eurozóně bylo v květnu bez práce celkem 15,789 milionu lidí, o 35.000 více než v dubnu, dodal úřad.

Míra nezaměstnanosti v celé 27členné Evropské unii rovněž stagnovala, a sice na revidovaných 9,6 procenta za duben, za nějž úřad původně uváděl míru 9,7 procenta.

Za stagnací nezaměstnanosti stojí zejména pokles v Německu na 7,0 procenta ze 7,1 procenta. V krizí zasaženém Španělsku ale ukazatel vzrostl na 19,9 procenta z dubnových 19,7 procenta.

Ve Francii a Itálii míra nezaměstnanosti stagnovala.

Míra nezaměstnanosti je takzvaně opožděný ukazatel, jenž reaguje pomalu na probíhající křehké ekonomické zotavení.

Analytici očekávají, že nezaměstnanost v eurozóně v letošním i příštím roce zůstane vysoká a bude nadále brzdit ekonomický růst, k jehož udržitelnosti je zapotřebí silné poptávky spotřebitelů.

Úplnou zprávu a tabulku statistického úřadu najdete na: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-02072010-AP/ EN/3-02072010-AP-EN.PDF

(Reportér: Marcin Grajewski; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK