ROZHOVOR-Kalousek: vymýtíme strukturální deficit 90 mld Kč

02.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jan...

...Lopatka

PRAHA, 2.července (Reuters) - Hlavním cílem připravované vlády pravého středu bude likvidace strukturálního deficitu, který dosahuje částky okolo 90 miliard korun a který brání vyrovnání rozpočtu i v dobách hospodářského konjunktury, řekl v pátek kandidát na ministra financí Miroslav Kalousek.

V rozhovoru pro Reuters Kalousek uvedl, že plánované škrty ve výdajích neohrozí ekonomický růst. Krizi, jež je důsledkem nezodpovědného zadlužování domácností i států nelze řešit dalším navyšováním dluhů, dodal.

Odmítl tak obavy některých ekonomů, aby příliš razantní škrtání v rozpočtu nepodvázalo křehké ekonomické oživení.

Koalice Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných, jež by se měla ujmout vlády v polovině července, chce do roku 2012 snížit deficit veřejných financí pod hranici 3 procent hrubého domácího produktu. Vyrovnání veřejných rozpočtů - za předpokladu nejméně jednoprocentního ekonomického růstu - plánuje do roku 2016.

"Není až takový problém, že máme vysoké schodky v době recese. Ten základní problém je, že nejsme schopni dosáhnout vyrovnaného hospodaření ani v době vysokého hospodářského růstu," řekl místopředseda TOP O9.

"Bez ohledu na to, jak je vysoký růst nebo propad ekonomiky, jsou veřejné rozpočty nemocné nádorem strukturálního deficitu, který se pohybuješ řekněme kolem 90 miliard korun."

"Hlavním cílem této vlády je likvidace strukturálního deficitu a schopnost sestavit vyrovnané rozpočty už při jednoprocentním růstu," dodal Kalousek, který vedl resort financí už v kabinetu Mirka Topolánka v letech 2007 až 2009.

Ministerstvo financí odhaduje, že ekonomika v letošním roce poroste o 1,5 procenta a v roce 2011 zrychlí na 2,4 procenta.

Nastupující koalice hodlá v příštím roce snížit schodek veřejných financí na 4,6 procenta HDP z 5,3 procenta plánovaných letos.

Zhruba 54 miliard korun přitom hodlá ušetřit ve výdajích, zatímco 20 miliard korun chce získat na straně příjmů tím, že nesníží odvody na nemocenské pojištění a ponechá současné nastavení stropů pro platby sociálního a zdravotního pojištění.

V delším horizontu by měly podle Kalouska podpořit růst ekonomiky další parametrické změny, například penzijní reforma a snížení stropů na sociální a zdravotní pojištění, jež vláda připraví v následujících letech.

Odmítl však snahy nastartovat ekonomiky pomocí dalších fiskálních stimulů.

"Já opravdu nemám důvod se domnívat, že úspory, které plánujeme - jsou to úspory ve spotřebě v rozsahu desítek miliard korun - mohou jakkoliv podvázat růst," řekl Kalousek.

"Představa, že krizi, která vznikla v důsledku neodpovědných dluhů státu a domácností, budeme léčit dalšími a dalšími dluhy, mě připadá (jako) přilévání oleje do ohně."

Kalousek rovněž kritizoval snahu některých vlád o zpřísněnou regulaci finančního systému.

"Jsem vážný odpůrce politiky některých evropských států, kterou bych charakterizoval větou: 'Dokud se to hýbe, musíme to regulovat, když se to hýbat přestane, začneme to dotovat'."

"Mám zcela opačný přístup k ekonomice. Česká vláda bude mimořádně zdrženlivá ke všem hurá regulačním akcím, které často mohou zničit řadu produktů na finančním trhu a způsobit vážné ekonomické škody."

KRATŠÍ DLUHOPISY

Další úspory v řádu miliard korun by se podle Kalouska dalo ušetřit přehodnocením strategie financování státního dluhu a zaměřením na obligace s kratší splatností, neboť výnosy u delších dluhopisů jsou v současnosti příliš vysoké.

"Samozřejmě delší dluhopisy vám v dlouhodobém horizontu snižují riziko spojené s refinancováním, nicméně při současné ceně 15-20letých dluhopisů myslím, že bude potřeba tu službu zefektivnit a zlevnit a po přechodnou dobu se zabývat krátkodobějšími."

"Pokusíme se ji (strategii) zefektivnit, aby na úrocích státního dluhu se nám podařilo ušetřit několik miliard oproti tomu, co je zatím rozpočtováno."

Tříleté státní dluhopisy se v pátek obchodovaly s výnosem 2,20 procenta, zatímco 15leté obligace s výnosem 4,398 procenta, tedy s prémií 153 bazických bodů proti německým obligacím.

Kalousek dodal, že i nadále očekává financování státního dluhu pomocí mixu domácích a zahraničních emisí, přičemž kromě euroobligací nevyloučil ani dolarové dluhopisy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK