Německá produkce aut díky silnému exportu roste, domácí trh klesá

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. července (ČTK) - Německé automobilky v prvním pololetí díky silnému růstu vývozu zvýšily produkci meziročně o 23 procent na téměř 2,85 milionu vozů. Domácí trh automobilů však nadále výrazně klesá a za první pololetí se počet registrací nových vozů snížil o téměř 30 procent. Sdělil to dnes svaz německého automobilového průmyslu VDA.

Vývoz německých automobilů vzrostl v červnu meziročně o 26 procent. Za celé pololetí se export zvýšil o 44 procent a dosáhl zhruba 2,16 milionu vozů.

Prezident VDA Matthias Wissmann předpokládá, že růst vývozu se ve druhém pololetí vzhledem k oživení světového trhu ve druhé polovině loňského roku bude zpomalovat. Vyjádřil však přesvědčení, že za celý rok se německý export zvýší nejméně o pětinu a výroba díky tomu bude moci vzrůst o minimálně deset procent. Slabost německého trhu vyrovnává zejména silná poptávka v Číně a Spojených státech.

Domácí trh německých automobilek je zatím po loňském vypršení vládního programu šrotovného v očekávaném propadu. V červnu byl počet nových registrací meziročně nižší o 32 procent a za celé první pololetí klesl o 29 procent na 1,47 milionu.

"Není sporu, že odbyty v zahraničí je nyní motorem našeho odvětví," uvedl Wissmann. Upozornil však, že letošní růst exportu je nutno vnímat na pozadí velmi slabého loňského roku. Meziroční růst exportu se podle něj bude nyní zpomalovat, protože loni v létě se exportní trhy začínaly odrážet ode dna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK