Ústecká Spolchemie se zvedá, ale její osud závisí na bankách

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 2. července (ČTK) - Červenec dost možná rozhodně o bytí a nebytí ústecké Spolchemie. Chemička totiž za loňský rok vykázala ztrátu 340 milionů korun a její osud závisí na tom, jak se domluví s pěti bankovními domy. Těm už vloni na podzim dala do zástavy svůj majetek za 2,77 miliardy korun a dostala čas na restrukturalizaci. Lhůta ale na konci června vypršela a novou dohodu stále nikdo nepodepsal. Věřitelé se s vedením firmy zatím dohodli jen na měsíčním stávajícím stavu.

"Podle informací, které mám, se o nové smlouvě stále jedná. Ale očekáváme, že se dohodneme, podepíšeme na dalších šest měsíců a budeme moci restrukturalizaci dokončit," řekla dnes ČTK mluvčí firmy Marie Logrová. Spolchemii podle ní zbývá už jen 20 procent nezbytných opatření, jinak je už opět životaschopná. Co by se stalo, kdyby banky couvly, prý odmítá předjímat, přiznala ale, že je dohoda pro budoucnost firmy klíčová.

Spolchemii vloni tvrdě postihla ekonomická recese a ze stomilionového zisku se propadla do ztráty 340 milionů korun, vyplynulo z výroční zprávy firmy. Tržby klesly z 5,1 miliardy korun na 3,4 miliardy a koncem roku se naplno projevil nedostatek hotovosti. A vedení firmy muselo za bankami. Pokles výroby odneslo propuštěním zhruba 150 zaměstnanců, teď jich zbývá 820.

Aby Spolchemie získala peníze, nabídla k odprodeji i nemovitosti za zhruba 192 milionů korun. Zatím se prý prodal jen malý Dům zdraví, naopak desetipodlažní správní budovu z 30. let za požadovaných 55 milionů nikdo nechtěl. "Nějaké nabídky byly, ale ne dostatečně atraktivní, a tak si budovu raději necháme," řekla Logrová. Nyní už jsou k mání jen sklady v Lovosicích a rekreační chata v Jiřetíně pod Jedlovou.

Restrukturalizace ale už prý nese své ovoce. Za první čtyři měsíce vykázala chemička mírný, zhruba desetimilionový zisk. "Oproti loňsku je vidět pozitivní ekonomický posun. Obnovili jsme svou pozici na trhu a už v prvním čtvrtletí se začala naše situace stabilizovat," uvedla Logrová. Tržby ale zůstaly stále nízké, a dokonce nepřekonaly ani začátek loňského, velmi špatného roku. Do konce dubna letošního roku utržila chemička 1,26 miliardy korun.

Spolchemie je jedním z velkých evropských výrobců umělých pryskyřic, ještě vloni obhospodařovala deset procent evropského trhu a letos se začíná vracet na své pozice. Méně se daří ostatním složkám produkce, která obsahuje i jedovaté chemikálie, včetně chloru. Většinovým vlastníkem společnosti je investiční společnost Via Chem Group, která ovládá také ústecký potravinářský holding STZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK