Dolar po zprávě o nezaměstnanosti klesá

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. července (ČTK) - Americký dolar po zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA za červen klesá k euru i jenu. Zpráva přinesla obavy o sílu oživení americké ekonomiky.

V 17:40 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,52 procenta na 1,2580 USD, když během dne stouplo až na 1,2613 USD, a poprvé od 21. května tak překonalo úroveň 1,26 USD. K jenu euro vzrostlo o 0,4 procenta na 110,22 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,13 procenta na 87,61 JPY.

Míra nezaměstnanosti v USA v červnu klesla na 9,5 procenta z květnových 9,7 procenta a ocitla se nejníže od července loňského roku. Počet zaměstnaných se však poprvé v letošním roce snížil, a to o 125.000 osob. Pokles byl také mnohem vyšší, než se čekalo. Zpráva vyvolala obavy ze zpomalení růstu americké ekonomiky.

Euro vzrostlo vůči dolaru, protože investoři se místo předchozích hospodářských problémů v eurozóně zaměřili na možnost zastavení ekonomického oživení v USA. Nepříznivá zpráva z trhu práce přišla po slabých údajích z trhu bydlení, ze zpracovatelského průmyslu a o spotřebitelské důvěře.

Ve čtvrtek euro vůči dolaru stouplo o více než dvě procenta a zaznamenalo nejvyšší denní růst od poloviny loňského března. Někteří analytici jsou však stále obezřetní a upozorňují, že euro by tento měsíc mohly negativně ovlivnit výsledky zátěžových testů bank eurozóny a další emise řecký vládních obligací, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK