Ceny ropy po slabé zprávě z trhu práce v USA klesly pod 72 dolarů

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. července (ČTK) - Světové ceny ropy klesly dnes pod 72 dolarů za barel, jejich týdenní ztráta je nejvyšší od počátku května. Zpráva o výrazném červnovém úbytku pracovních míst ve Spojených státech dál zvýšila obavy z nepříznivého vývoje globální ekonomiky a poptávky po energii.

Americká lehká ropa WTI oslabila kolem 18. hodiny SELČ o více než dolar na 71,92 dolaru za barel. Předtím klesla až na 71,70 USD, nejníže od 8. června. Severomořská ropa Brent ztratila 70 centů a byla kolem 71,65 USD za barel. Ropa ztrácí od pondělka téměř devět procent a prohlubuje ztráty z druhého čtvrtletí, kdy její ceny klesly o zhruba deset procent.

Celkový počet pracovních míst v USA v červnu kvůli odchodu dočasně najatých vládních pracovníků klesl poprvé v tomto roce. Tempo poklesu bylo o něco hlubší, než se čekalo. Klíčový soukromý sektor vytvořil 83.000 míst, sice výrazně více než ve slabém květnu, ekonomové však čekali přírůstek 110.000 pozic.

"Vzhledem ke všem těm černým předpovědím, které se před zprávou objevovaly, by se dalo říct, že to zas tak špatné nebylo. Pro ekonomiku to ale asi nic příznivého není, a tak na to také nyní ropný trh hledí," řekl agentuře Reuters viceprezident newyorské firmy MF Global Robert Yawger.

Obavy z vývoje ekonomiky prohloubily i další údaje o výrazném poklesu průmyslových zakázek v USA. Ropu však v poklesu brzdil slabý kurz dolaru.

Ve čtvrtek se ropa propadla o více než tři procenta v reakci na nepříznivý vývoj v průmyslovém sektoru Číny a Spojených států. Známky zpomalování ekonomického růstu u těchto dvou světových hospodářských mocností vyvolávají na ropném trhu pochybnosti o budoucím růstu globální poptávky po energii.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:03 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 71,64 72,34 New York - Nymex WTI srpen 71,92 72,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK