Soukromý sektor v USA nezvykle vytvářel místa a veřejný je rušil

04.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. července (ČTK) - Federální a místní úřady v USA zrušily v první polovině letošního roku 95.000 míst a soukromé podniky proti tomu 593.000 příležitostí vytvořily. Od roku 1981 se tak stalo poprvé, že veřejný sektor propouštěl a soukromý najímal, ukázaly statistiky.

Státní úřady musí řešit své rostoucí rozpočtové deficity. Mnohé reagovaly tím, že omezily služby, zvýšily daně a poprvé za dekády se pustily do razantního snižování stavu, napsala dnes agentura AP. Někteří ekonomové proto říkají, že by se mohla intenzita propouštění v USA ve druhé polovině roku zvýšit.

Propouštění úředníků pak dolehne i na trend snižování nezaměstnanosti, která je nyní na celostátním průměru 9,5 procenta. V červnu míra nezaměstnanosti sice mírně klesla, ale bylo to tím, že více než půl milionu nezaměstnaných Američanů vzdalo hledání místa. Jakmile lidé přestanou práci shánět, vypadnou z evidence nezaměstnaných.

"V našem výhledu je to určitě brzda hospodářského růstu," uvedl k propouštění v americkém veřejném sektoru ekonom banky Wells Fargo Mark Vitner. A dopad to bude mít také na život Američanů, s propouštěním úředníků se zhorší i služby úřadů, píše AP. Prodlouží se například registrace auta či zhorší cesta do práce autobusem.

V Kalifornii se například zavřely během pátků úřady pro registraci motorových vozidel, které kvůli úsporám daly svým lidem volno. V New Yorku se kvůli novému rozpočtu zavře 30 center pro seniory a na Manhattanu i centrum pro bezdomovce. Atlanta pak kromě jiného zrušila 40 autobusových linek.

Míra nezaměstnanosti se sice pozvolna snižuje z říjnových 10,1 procenta, což byla nejvyšší úroveň za 26 let, stále však zůstává vysoká. Ekonomiku Spojených států trápí i slabé spotřebitelské výdaje, klesající ceny akcií a nestabilní trh s nemovitostmi. Navíc se USA bojí možného dopadu evropské krize státních dluhopisů, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK