Vlády v Británii a Německu jsou odhodlány k rázným úsporám

04.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Berlín 4. července (ČTK) - Vlády v Británii a Německu jsou odhodlány k rázným úsporám. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že úsporná opatření pro německý rozpočet na příští rok prosadí navzdory tomu, že se zvýšila předpověď státních příjmů z daní. Britské ministerstvo financí pak oznámilo, že většina ministerstev musí počítat až se 40procentním snížením výdajů.

Merkelová připomněla, že škrty jsou nezbytné, aby se snížil schodek Německa a zajistila se větší finanční stabilita země v dlouhodobém měřítku. Kancléřka rázně odmítla myšlenku, že by se chystané úspory mohly zmírnit. Kabinet přitom počítá s tím, že si letos půjčí o 30 miliard eur (zhruba 770 miliard Kč) méně, než se původně plánovalo.

Britská vláda vyzvala v sobotu ministerstva, aby počítala s možnými škrty až do 40 procent rozpočtu. To je mnohem větší rozsah úspor, než uváděl nouzový rozpočet minulý měsíc. Vláda ministerstvům původně oznámila, že ve snaze omezit rekordní deficit budou muset veřejné výdaje ve většině oblastí klesnout o čtvrtinu.

Mluvčí britského ministerstva financí zdůraznil, že uvedených 40 procent není konečná úprava, ale jen jedna z možností, která má sloužit jako výchozí bod diskuse pro následující měsíce. Tak vysoké míře úspor se vyhnou ministerstva školství, zdravotnictví a obrany. Většina ostatních úřadů včetně ministerstev vnitra, dopravy a pro zaměstnanost a penzijní reformu ale budou muset své plány ořezat, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK